Η ΠΡΩΤΗ ΛΕΞΗ του ΜΩΡΟΥ!



Έχετε αγωνία για την πρώτη πραγματική λέξη; Το μωρό σας ακούει όλα όσα του λέτε — και σύντομα θα καταλάβει πώς να σας απαντήσει. 

Από τα γελάκια μέχρι τα γρυλίσματα μέχρι τους συνδυασμούς φωνηέντων και συμφώνων, ο φωνητικός και λεκτικός πειραματισμός του μωρού σας μπορεί να ακούγεται τόσο αξιολάτρευτος όσο και ακατανόητος. Αλλά παρακολουθείτε το προσεκτικά και μια μέρα θα ακούσετε επιτέλους την πρώτη του λέξη.

Μέχρι τους 9 μήνες, το μωρό σας πιθανότατα θα αρχίσει να συνδυάζει ήχους «μα-μα» και «μπα-μπα» χωρίς να ξέρει απαραίτητα τι σημαίνουν. Αλλά όταν αυτοί οι ήχοι αρχίζουν να μεταμορφώνονται σε λέξεις με νόημα, είναι ένα ορόσημο που μοιάζει με μαγικό.

Πότε αρχίζουν να μιλούν τα μωρά;

Τα μωρά αρχίζουν να μιλούν – δηλαδή προσπαθούν να εκφραστούν με λέξεις που βγάζουν νόημα – οπουδήποτε μεταξύ 9 και 14 μηνών. Αλλά τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν πώς να μιλούν αμέσως μετά τη γέννησή τους, κυρίως βλέποντας και ακούγοντας εσάς και τους άλλους ανθρώπους.

Ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα εξελίσσεται συνήθως η ομιλία του μωρού:

Μέχρι το τέλος του 4ου μήνα

Από τη γέννηση, τα μωρά ακούν τις λέξεις και τους ήχους γύρω τους και αρχίζουν να ξεχωρίζουν τις έννοιές τους – το πρώτο βήμα στην κατάκτηση της γλώσσας.

Στους 4 μήνες, το μωρό σας πιθανότατα θα φλυαρεί ή ακόμη και θα αντιγράφει μερικούς από τους ήχους που σας άκουσε να κάνετε. Τα κλάματά του μπορεί επίσης να ακούγονται διαφορετικά, ανάλογα με το αν πεινάει, κουράζεται ή πονάει. 

Μέχρι το τέλος του 6ου μήνα

Περίπου στους 6 μήνες, το μωρό σας αντιλαμβάνεται την ιδέα ότι το συνονθύλευμα των ήχων που ακούει κάθε μέρα περιλαμβάνει μεμονωμένες λέξεις. Μπορεί ακόμη και να καταλάβει μερικές από αυτές, όπως το όνομά του και τα ονόματα άλλων ανθρώπων και οικείων αντικειμένων. Μπορεί επίσης να κάνει μερικούς ήχους μόνο του και μπορεί να συνδυάζει μερικά φωνήεντα όταν φλυαρεί, όπως «αχ», «ε» και «ω». Τα σύμφωνα όπως το «μ» και το «μπ» μπορεί επίσης να εμφανιστούν. 

Μέχρι το τέλος του 9ου μήνα

Το μωρό σας αρχίζει να πειραματίζεται κάνοντας ήχους από μόνο του — συμπεριλαμβανομένων μερικών εντυπωσιακά μακριών, όπως «μα-μα-μα-μα-μα-μα» και «μπα-μπα-μπα-μπα-μπα-μπα».

Μπορεί επίσης να αρχίσει να μιμείται τους ήχους και τις χειρονομίες άλλων ανθρώπων και να καταλαβαίνει τι σημαίνει «όχι» (το αν θα ακούσει είναι άλλο πράγμα). Όλ’ αυτά το φέρνουν πιο κοντά, μέρα με τη μέρα, να πει την πρώτη του λέξη. 

Μέχρι το τέλος του 12ου μήνα

Όταν το παιδί σας γίνει 1 έτους, πιθανότατα θα μπορεί να πει τουλάχιστον μία λέξη όπως, «μαμά», «μπαμπά» ή «ωχ-ω». Μπορεί επίσης να προσπαθήσει να πει τις λέξεις που σας ακούει να λέτε, καθώς και να αλλάξει τον τόνο των λόγων του — όλ’ αυτά αρχίζουν να ακούγονται σαν αληθινή ομιλία! 

Πότε λένε τα μωρά την πρώτη τους λέξη;

Τα μωρά λένε συχνά την πρώτη τους λέξη γύρω στην ηλικία του 1ός έτους, αλλά μπορεί να διαφέρει από παιδί σε παιδί.

Μερικά απολύτως φυσιολογικά μωρά δεν λένε μια αναγνωρίσιμη λέξη μέχρι τους 18 μήνες, ενώ μερικά μωρά αρχίζουν να επικοινωνούν με ήχους λέξεων ήδη από τον 7ο μήνα.

Το «μπα-μπα» φαίνεται να είναι ελαφρώς πιο εύκολο για τα μωρά να το πουν από το «μα-μα», οπότε μην εκπλαγείτε αν αυτή είναι η πρώτη πραγματική λέξη του μωρού σας. Άλλες δημοφιλείς πρώτες λέξεις περιλαμβάνουν «ω-ω», «αντίο» και, στους 18 μήνες περίπου, το «όχι». 

Τι ακολουθεί

Πολύ πριν πει τις πρώτες του λέξεις, το μωρό σας θα μάθει να καταλαβαίνει λέξεις, αλλά η κατανόηση των εννοιών και των οδηγιών θα διαρκέσει λίγο περισσότερο.

Κάποια στιγμή γύρω στα πρώτα τους γενέθλια, τα περισσότερα νήπια είναι σε θέση να ακολουθούν απλές εντολές «όπως δώσε μου αυτό» ή «βάλε το κάτω», αλλά μόνο αν  δίνονται μία-μία κάθε φορά. Το λεξιλόγιο του νηπίου σας πιθανότατα θα αρχίσει να «εκρήγνυται» γύρω στον 18ο μήνα και μέχρι την ηλικία των 2 ετών θα μπορεί πια να συνδέει μερικές λέξεις.

Κάθε μωρό αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό, αλλά αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες για την ανάπτυξη του παιδιού σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας νωρίτερα παρά αργότερα.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή:imommy.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas