Ανάλυση CT: Τουρκικό «ναρκοπέδιο» οι ενδείξεις για αποκλιμάκωση-Το… γυρίζει στο Ζιγκ Ζαγκ ο Ερντογάν

Μια στη ζέστη, μια στο κρύο η Άγκυρα για τις επόμενες δεκαπέντε μέρες – Αλλάζει τακτική ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Συνόδου του ΝΑΤΟ – Προσποιείται ότι ρίχνει τους τόνους και θέλει διάλογο, αλλά συνεχίζει τις λεκτικές επιθέσεις κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας – Δεν πέφτουν στην παγίδα του Ερντογάν οι Αναστασιάδης και Μητσοτάκης

Πλασματική αποκλιμάκωση προωθεί η Τουρκία, που αλλάζει τακτική στα ελληνοτουρκικά ενόψει των κρίσιμων Συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΝΑΤΟ. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως δεν θα σταματήσει τις λεκτικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά θα επιδοθεί σε ένα Ζιγκ Ζαγκ κατά το οποίο θα λέει και θα ξελέει. Θα λέει για να συντηρήσει το κλίμα εθνικού φανατισμού στο εσωτερικό και θα ξελέει για να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι θέλει ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσα από το διάλογο.

Το πρώτο δείγμα αυτής της συμπεριφοράς προέκυψε μετά την ολιγόλεπτη συζήτηση που είχαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Ελλάδας. Χουλουσί Ακάρ και Νίκος Παναγιωτόπουλος συμφώνησαν πως δεν πρέπει να συνεχιστεί η ένταση. Μίλησαν για την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων μέσα από το διάλογο, χωρίς όμως να δώσουν τα χέρια ή έστω να γίνουν πιο συγκεκριμένοι.

Η Άγκυρα δεν πείθει. Θα ήταν μεγάλη αφέλεια να εκλαμβανάμε ως δεδομένα αυτά που είπε στον Παναγιωτόπουλο ο Ακάρ, ξεχνόντας τι είχε ειπωθεί λίγες ώρες νωρίτερα στην άβολη λογομαχία του με Έλληνες Βουλευτές στην Κωνσταντινούπολη. Τότε που απειλούσε θεούς και δαίμονες, μιλώντας για «ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο το 1974» «ελληνικές προκλήσεις στο Αιγαίο».

Έτσι κι αλλιώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για μια σκηνοθετημένη και τεχνητή κρίση, που άρχισε χωρίς αιτία αλλά με αφορμή. Θυμηθείτε πως η ένταση δεν προέκυψε αμέσως μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον (η αφορμή), αλλά σχεδόν μια εβδομάδα μετά. Την εγκαινίασε ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοινώνοντας ότι κόβει τις γέφυρες επικοινωνίας με την Αθήνα και δεν θα ξαναμιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέγεται τώρα από Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι παριστάνουν τους υποστηρικτές της διπλωματίας και του διαλόγου. Και αμέσως μετά προκαλούν με εθνικές κορώνες κατά της Λευκωσίας και της Αθήνας, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά των Τούρκων ψηφοφόρων.

Δεν τσίμπησε το… δόλωμα

Όπως προκύπτει από τη συζήτηση που είχαν χθες στο Προεδρικό και τις δημόσιες τοποθετήσεις τους στο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, οι Αναστασιάδης και Μητσοτάκης παραμένουν αποφασισμένοι να μην πέσουν στην παγίδα της αντιπαράθεσης που έστησε η κυβέρνηση της Τουρκίας. Θα συνεχίσουν να προσεγγίζουν τις ακραίες επιθέσεις του Ερντογάν και των συνεργατών του με ψυχραιμία, προτάσσοντας το Διεθνές Δίκαιο.

Έτσι κι αλλιώς η διεθνής κοινότητα δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για το παράλογο των τουρκικών θέσεων και μεθοδεύσεων. Όλοι γνωρίζουν πως πίσω από το ντόμινο των προκλήσεων κρύβεται μια ρεβιζιονιστική πολιτική. Αρκετοί αντιλαμβάνονται πως τα κίνητρα είναι ψηφοθηρικά. Κάποιοι κατανοούν πως η ένταση θα παραμείνει σε λεκτικό επίπεδο και δεν θα μεταφερθεί στο πεδίο. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο διεθνής παράγοντας πρέπει να κάτσει με σταυρωμένα χέρια.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: cyprustimes.com


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas