Εγγυήσεις ασφαλείας: Τι ζητάει η Ουκρανία και από ποιες χώρες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αμφισβήτησε την ικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέχει ασφάλεια υπονομεύοντας τις ίδιες τις λειτουργίες για τις οποίες δημιουργήθηκε. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπάρχει αλλά η ασφάλεια στον κόσμο δεν υπάρχει. Για οποιονδηποτε», είπε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του το βράδυ της Τρίτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας να αποκλειστεί η Ρωσία.

«Αυτό σίγουρα σημαίνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να εκτελέσουν τις λειτουργίες για τις οποίες δημιουργήθηκαν. Και μόνο ένα κράτος φταίει για αυτό – η Ρωσία, η οποία δυσφημεί τον ΟΗΕ και όλους τους άλλους διεθνείς θεσμούς όπου εξακολουθεί να συμμετέχει. Λοιπόν, όχι ακριβώς συμμετέχει… Προσπαθεί να μπλοκάρει οτιδήποτε εποικοδομητικό και χρησιμοποιεί την παγκόσμια αρχιτεκτονική για να διαδώσει ψέματα και να δικαιολογήσει το κακό που κάνει. Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος το βλέπει. Ελπίζω ότι ο κόσμος θα βγάλει συμπεράσματα. Διαφορετικά θα μείνει μόνο ένας θεσμός στον κόσμο που θα εγγυάται την ασφάλεια των κρατών. Δηλαδή – τα όπλα», είπε στο μήνυμά του.

Ο Ζελένσκι έκανε αυτά τα σχόλια καθώς περισσότερα εδάφη έρχονται ξανά υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ότι έχουν λάβει χώρα φρικαλεότητες με σφαγές αμάχων.

Στο μήνυμά του ο Ζελένσκι είπε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το έθνος του θα είναι σε θέση να αμυνθεί από τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια και μίλησε για τη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας που ζητάει η Ουκρανία. «Ακόμα κι αν υπογράψουμε την πιο ισχυρή συμφωνία, καταλαβαίνουμε ότι σε δύο χρόνια η Ρωσία μπορεί να επιστρέψει. Και αν εσείς και εγώ το δεχθούμε αυτό, τότε ενεργούμε ανάλογα», είπε.

Αναφερόμενος στις εγγυήσεις ασφαλείας, ο Ζελένσκι είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις εγγυήτριες χώρες για να διασφαλίσουν την εφαρμογή τους. «Όλα αυτά συζητούνται σε επίπεδο συμβούλων και ηγετών με τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, την Ιταλία, το Ισραήλ και υπάρχουν πολλοί φίλοι που θέλουν να συμμετάσχουν. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένη λίστα εγγυήσεων και λίστα χωρών που είναι έτοιμες να ενωθούν μαζί μας 100%», γνωστοποίησε.

Εξηγώντας τι ζητάει από τις εγγυήτριες χώρες, είπε: «Δεν χρειάζεται να έχουμε 40 χώρες του κόσμου που είναι έτοιμες να ενταχθούν και να πολεμήσουν για την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας. Χρειαζόμαστε σοβαρούς παίκτες έτοιμους για όλα. Χρειαζόμαστε έναν κύκλο κρατών που είναι έτοιμα να παρέχουν οποιοδήποτε όπλο εντός 24 ωρών. Χρειαζόμαστε μεμονωμένες χώρες από τις οποίες εξαρτάται πραγματικά η πολιτική κυρώσεων, έτσι ώστε αυτές οι κυρώσεις να είναι εκ των προτέρων λεπτομερείς. Έτσι ώστε στο πρώτο δευτερόλεπτο που θα αισθανθούμε την απειλή από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αυτά τα κράτη θα ενωθούν και μέσα σε τρεις ημέρες θα εισαγάγουν τα πάντα ταυτόχρονα, θα μπλοκάρουν τα πάντα».

Τέλος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Αν μας προσφερθεί να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ αύριο, αν δεν παίξουν ξανά με τις ζωές μας, αλλά προσφέρουν σοβαρά, θα ενταχθούμε. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί, δυστυχώς, και δεν συνέβη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα οικοδομήσουμε εκείνες τις εγγυήσεις ασφαλείας που μπορούν να μας προστατέψουν, να προστατεύσουν τις ζωές των ανθρώπων».

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas