Υψηλές προσδοκίες δημιούργησαν η ομιλία του πρωθυπουργού – Σήμερα το πόρισμα του ΚΕΠΕ στον Υπουργό Εργασίας, μετά το Πάσχα το Υπουργικό Συμβούλιο για την τελική απόφαση
Υψηλές προσδοκίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και το 6%, καλλιεργείται η κυβέρνηση, ενώ η διαδικασία έχει εισέλθει στο τελικό του στάδιο με το ΚΕΠΕ σήμερα Παρασκευή 15 Απριλίου να παραδίδει στον Υπουργό Εργασίας του διαλόγου που προηγήθηκε με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.
Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προωθήσει μια υψηλή αύξηση που θα οδηγήσει τον νέο κατώτατο μισθό στο πεδίο των 703 έως 710 ευρώ. Η πρόθεση αυτή διατυπώθηκε – εκ νέου – κατά την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, ο οποίος μίλησε για «νέα – τη εντός του 2022 – δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού».
Διαδικαστικά ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η εισήγησή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει μετά τις εορτές του Πάσχα, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και η ισχύς του νέου μισθού θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εισηγήσεις η κυβερνητική ενδείξεις ενδέχεται να είναι υψηλότερη του 6% και να κινηθεί γύρω στο 7%, πέραν του 2% που δόθηκε την 1.1.2022.
Το ύψος της αύξησης των μισθών – το οποίο θα πρέπει να ξεπερνά τον πληθωρισμό – σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών που αποτελούν το σκέλος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Έτσι οδεύουμε σε μία αύξηση: είτε 6% και νέο κατώτατο στα 703 ευρώ, είτε 7% είτε νέο κατώτατο μισθό στα 710 ευρώ. Σύμφωνα με το σενάριο, η αύξηση για το 2022 – αθροιστικά από κοινού με το 2% – που «κινείται» κοντά ή που ξεπερνά την περιοχή της αύξησης της κυβέρνησης της ΑΕΠ, που προσδιορίστηκε στο 8,3%.
Οι θέσεις των οργανώσεων
Στο μεταξύ «άβυσσος δέκα ποσοστιαίων μονάδων» εξακολουθεί να χωρίζει τις απόψεις εργοδοτών και εργαζομένων για το ύψος του νέου κατώτατου μισθού. Σε αυξήσεις 3% ή 4% κατ' ανώτατο όριο, φαίνεται να επιμένουν οι λεγόμενες «μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις» – ΣΕΒ και ΣΕΤΕ – ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων προϊόντων διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις εργασίες του εργατικού κόστους στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.
Την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ επιμένει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 663 ευρώ – γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 13% – δηλαδή η «διαφορά» μεταξύ των δύο πλευρών αγγίζει το 10%.
Η τράπεζα της Ελλάδος διατυπώνει την πλέον συγκρατημένη πρόταση με επιπλέον αυξήσεις από 2,7% έως 3,4%, επικαλούμενη την «αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των διεθνών τιμών της ενέργειας, την αύξηση του πληθωρισμού και την πολεμική κρίση στην Ουκρανία».
Ενώ το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι η αύξηση δεν πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλη, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει περισσότερο τις επιχειρήσεις, όπως και τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.
Πηγή: ot.gr
Δημοσίευση σχολίου