Τα περισσότερα φρούτα διαθέτουν μια τεράστια ποσότητα
βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών που είναι απαραίτητα για την ορθή
λειτουργία του οργανισμού και την θωράκιση της υγείας μας.
Τα 6 οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση φρούτων
Τα φρούτα εξαιτίας της πληθώρας των βιταμινών που
εμπεριέχουν προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία και τη θωράκιση του
ανοσοποιητικού ενώ βοηθούν στη διαδικασία της πέψης. Επίσης, ενισχύουν την
ψυχική υγεία και δρουν ευεργετικά για την καρδιά. Οι διαιτολόγοι συστήνουν να
τρώμε 1 1/2 έως 2 φλιτζάνια του τσαγιού ή μικρά μπολ (στο μέγεθος του κεσέ
γιαουρτιού) φρούτα την ημέρα. Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς θα λέγαμε ότι
απολαμβάνουμε αυτή την γλυκιά και νόστιμη ομάδα τροφίμων, δεν πετυχαίνουμε
απαραίτητα αυτόν τον στόχο σε ημερήσια βάση.
Τα φρούτα μειώνουν τις φλεγμονές
Οι θρεπτικές ενώσεις που δίνουν στα ΦΡΟΥΤΑ, τα χρώματά τους είναι συνήθως τα αντιοξειδωτικά και οι ελεύθερες ρίζες που καταπολεμούν τις φλεγμονές. Γενικότερα, υπάρχουν φρούτα που βοηθούν λίγο περισσότερο να προστατευτεί ο οργανισμός από μολυσματικούς παράγοντες ενδυναμώνοντας τη φυσική ανοσία του οργανισμού. Σε αυτά συγκαταλέγονται ο ανανάς, το λεμόνι, η παπάγια, τα κεράσια, τα μήλα και τα μούρα.
Τα φρούτα αποτρέπουν χρόνιες ασθένειες
Τα φρούτα είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά που «συνεργάζονται» με το σώμα μας για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατανάλωση φρούτων κάθε μέρα παρέχει στο σώμα μας τις προστατευτικές επιδράσεις αυτών των θρεπτικών συστατικών, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και ακόμη και να αποτρέψουν ορισμένους τύπους καρκίνου.
Τα φρούτα υποστηρίζουν ένα υγιές έντερο
Το παχύ έντερο όταν είναι γεμάτο τοξίνες τις περισσότερες φορές έχει ως αποτέλεσμα ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα φρούτα λόγω των φυτικών ινών λειτουργούν «ως μια φυσική σκούπα» βοηθώντας στις ομαλές κενώσεις. Βέβαια τα φρούτα πρέπει να τα τρώμε στην φυσική τους κατάσταση και αν γίνεται με την φλούδα αφού τα έχουμε πλύνει πολύ προσεκτικά. Προτιμήστε μπανάνες, μήλα, καρπούζι, σμέουρα, ακτινίδια και παπάγια.
Τα φρούτα ενισχύουν την υγεία του δέρματος
Το μυστικό για το λαμπερό δέρμα μπορεί να μην βρίσκεται στο ντουλάπι με τα καλλυντικά και τις βιταμίνες, αλλά στο καλάθι με τα φρούτα μας! Τα φρούτα είναι γεμάτα με ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της βλάβης στα κύτταρα του δέρματος μειώνοντας τη φλεγμονή και προσφέροντας προστασία από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να επιταχύνουν την εμφάνιση του γηράσκοντος δέρματος διασπώντας το κολλαγόνο στο σώμα, οδηγώντας σε ρυτίδες και θαμπό τόνο δέρματος. Προτιμήστε φρούτα όπως η γκουάβα, τα ακτινίδια, οι φράουλες και τα πορτοκάλια.
Τα φρούτα μας βοηθούν να παραμείνουμε ενυδατωμένοι
Τα φρούτα είναι ένας απόλυτος θησαυρός για ενυδάτωση! Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο ενυδατικά φρούτα, με μια μερίδα (1 φλιτζάνι) να περιέχει περίπου 1/2 φλιτζάνι νερό, εκτός από φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Το ίδιο ισχύει και για τις φράουλες.
Τα φρούτα υποστηρίζουν την προσπάθεια απώλειας βάρους
Όταν βρισκόμαστε σε δίαιτα απώλειας βάρους (ειδικά στην ποικιλία χαμηλών υδατανθράκων), ίσως αποφεύγουμε τα φρούτα από φόβο ότι συσκευάζουν πάρα πολλά σάκχαρα και υδατάνθρακες. Αλλά τα φρούτα δεν είναι απαραίτητα εχθρός του βάρους. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει το αντίθετο. Μια μελέτη σε περισσότερους από 26.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι όσο περισσότερα φρούτα (και λαχανικά) έτρωγαν οι άνθρωποι, τόσο λιγότερο σωματικό λίπος είχαν. Και μια συστηματική ανασκόπηση από το 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φρούτα θα μπορούσαν να έχουν μια θέση στην πρόληψη και τη διαχείριση της παχυσαρκίας και του υπερβολικού σωματικού λίπους.
Η κατανάλωση φρούτων σε καθημερινή βάση μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους, επειδή τα περισσότερα έχουν λίγες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι θα μας βοηθήσουν να αισθανθούμε περισσότερες ώρες χορτάτοι. Προτιμήστε φρούτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, όπως φρούτα του πάθους, σμέουρα, βατόμουρα και ρόδι.
Δημοσίευση σχολίου