H ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ της ΗΜΕΡΑΣ,που ΕΠΕΛΕΞΕ το ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ για ΕΣΑΣ 21-3-2022



Η εξουσία του πιστού - Μέρος 2ο: Πώς προσευχόμαστε για ανθρώπους να σωθούν.

  Από Αργύρης Σιμώνης

O Ιησούς μας δίνει μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση:

"Μπείτε μέσα από τη στενή πύλη· επειδή, πλατιά είναι η πύλη, και ευρύχωρος ο δρόμος που φέρνει στην απώλεια, και πολλοί είναι αυτοί που μπαίνουν μέσα απ' αυτή."

Ματθ. 7:13

Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα ότι πολλοί άνθρωποι χάνονται, αλλά με το που τολμήσεις σήμερα να μιλήσεις για ανθρώπους που θα παν στη  κόλαση, θα έρθεις αντιμέτωπος με την κατάκριση και την αποδοκιμασία του κόσμου. Έχω ακούσει ακόμα και εργάτες του ευαγγελίου όταν ερωτούνται σε συνεντεύξεις από δημοσιογράφους, να δυσκολεύονται να δηλώσουν δημόσια ότι αν κάποιος δεν πιστέψει στον Ιησού θα καταλήξει στην κόλαση:

"Και δεν υπάρχει διαμέσου κανενός άλλου η σωτηρία· επειδή, ούτε άλλο όνομα είναι δοσμένο κάτω από τον ουρανό ανάμεσα στους ανθρώπους, διαμέσου τού οποίου πρέπει να σωθούμε."
Πράξ. 4:12

"Ο Ιησούς λέει σ' αυτόν: Εγώ είμαι ο δρόμος, και η αλήθεια, και η ζωή· κανένας δεν έρχεται στον Πατέρα, παρά μόνον διαμέσου εμού·"
Ιωάν. 14:6

Και για να πιστέψει κάποιος, πρέπει πρώτα να ακούσει:

"Επειδή, «καθένας που θα επικαλεστεί το όνομα του Κυρίου, θα σωθεί».

Πώς, λοιπόν, θα επικαλεστούν εκείνον στον οποίο δεν πίστεψαν; Και πώς θα πιστέψουν σ' εκείνον, για τον οποίο δεν άκουσαν; Και πώς θα ακούσουν, χωρίς να υπάρχει εκείνος που κηρύττει;

Και πώς θα κηρύξουν, αν δεν αποσταλούν; Όπως είναι γραμμένο: «Πόσο ωραία είναι τα πόδια εκείνων που ευαγγελίζονται ειρήνη, εκείνων που ευαγγελίζονται τα αγαθά!»."
Ρωμ. 10:13-15

Ο Κύριος θα μας κρίνει ανάλογα με το βαθμό αποκάλυψης του καθενός. Και είμαστε σίγουροι ότι ο Κύριος είναι πάντα  δίκαιος Κριτής:

"Επειδή, οργή του Θεού αποκαλύπτεται από τον ουρανό επάνω σε κάθε ασέβεια και αδικία ανθρώπων, που κατακρατούν την αλήθεια με μέσα αδικίας.

Επειδή, ό,τι μπορεί να γίνει γνωστό για τον Θεό, είναι φανερό μέσα τους· για τον λόγο ότι, ο Θεός το φανέρωσε σ' αυτούς." Ρωμ. 1:18-19

 

Άνθρωποι καταλήγουν στη κόλαση για δύο λόγους:

- Επειδή αρνήθηκαν το ευαγγέλιο

- Επειδή ποτέ δεν το άκουσαν

Όπως αναφέρθηκα στο προηγούμενο μήνυμά μου επάνω στην εξουσία του πιστού, η ευθύνη της διάδοσης του ευαγγελίου έχει δοθεί σε εμάς. Πώς λοιπόν χρησιμοποιούμε την εξουσία μας όταν προσευχόμαστε για να έρθει κάποιος στον Κύριο και να σωθεί;

- Δεν πηγαίνουμε με "ζητιανιά" στον Κύριο, αλλά με ευχαριστία για το ότι αγαπάει αυτούς τους ανθρώπους πολύ περισσότερο από ότι τους αγαπάμε εμείς, και θέλει πολύ περισσότερο από ότι εμείς να σωθούν:

"Δεν βραδύνει ο Κύριος την υπόσχεσή του, όπως μερικοί το θεωρούν αυτό βραδύτητα· αλλά μακροθυμεί σε μας, μη θέλοντας μερικοί να απολεστούν, αλλά όλοι νάρθουν σε μετάνοια." 2Πέτ. 3:9

"Επειδή, με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ' αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή."
 Ιωάν. 3:16

"Κι αυτός είναι μέσον εξιλασμού για τις αμαρτίες μας· και όχι μονάχα για τις δικές μας, αλλά και για τις αμαρτίες όλου τού κόσμου."
1Ιωάν. 2:2

Η αμαρτία έχει ήδη πληρωθεί. Δεν υφίσταται πλέον θέμα αν ο Θεός προσφέρει τη σωτηρία, αλλά το αν η σωτηρία αυτή γίνει αποδεκτή. Είναι κάτι σαν την αποδοχή ή την αποποίηση μιας κληρονομιάς.

 

- Αν προσεύχεσαι για τον/την σύζυγο, για κάποιο μέλος της οικογένειας, για κάποιο φίλο ή γείτονα κτλ. παρουσίασε τον εαυτό σου σαν διαθέσιμο σκεύος, να σε χρησιμοποιήσει για να ευαγγελίσεις το άτομο αυτό. Ζήτα από τον Κύριο να σου δώσει ευκαιρίες να μιλήσεις στο άτομο. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, είτε για παράδειγμα λόγω αποστάσεως, είτε επειδή το άτομο αυτό για κάποιο λόγο σε έχει απορρίψει και δεν δέχεται λόγο από εσένα, προσευχήσου αυτό:

"παρακαλέστε, λοιπόν, τον κύριο του θερισμού να βγάλει εργάτες στον θερισμό του."
Ματθ. 9:38

Κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Προσευχήσου ο Πατέρας να φέρει στην ενθύμισή τους πράγματα που ήδη τους έχει μιλήσει:

"Και ο Παράκλητος, το Πνεύμα το Άγιο, που ο Πατέρας θα στείλει στο όνομά μου, εκείνος θα σας τα διδάξει όλα, και θα σας υπενθυμίσει όλα όσα είπα προς εσάς."
 Ιωάν. 14:26

Έχω ακούσει μαρτυρίες ανθρώπων, που επάνω στη στιγμή που θα έκαναν κάτι κακό, ένα εδάφιο ή μια σκέψη ήρθε στο μυαλό τους (από το κατηχητικό, από ένα κήρυγμα που άκουσαν κάποτε) και τους απέτρεψε να το κάνουν.

- "Αν, όμως, τώρα είναι σκεπασμένο το ευαγγέλιό μας, είναι σκεπασμένο σ' αυτούς που χάνονται·

στους οποίους, καθώς είναι άπιστοι, ο θεός τούτου τού κόσμου τύφλωσε τον νου, για να μη λάμψει επάνω σ' αυτούς ο φωτισμός τού ευαγγελίου τής δόξας τού Χριστού, που είναι εικόνα τού Θεού."
2Κορ. 4:3-4

"μέσα στις οποίες κάποτε περπατήσατε, σύμφωνα με το πολίτευμα του κόσμου τούτου, σύμφωνα με τον άρχοντα της εξουσίας τού αέρα, του πνεύματος, που σήμερα ενεργεί στους γιους της απείθειας·"
Εφεσ. 2:2

Μη αναγεννημένοι άνθρωποι είναι υπό την επήρεια δαιμονικής εξαπάτησης, που σκληραίνει την καρδιά τους. Πρέπει να σπάσεις αυτήν την σκληροκαρδία, την τύφλωση και την εξαπάτηση. Χρησιμοποίησε την εξουσία σου και διέταξε αυτό το σκοτεινό πέπλο να φύγει από τα μάτια τους για να δουν την αλήθεια.

Μια παρατήρηση εδώ: Όταν προσεύχομαι για τον εαυτό μου, διατάζω π.χ. τη θεραπεία επάνω μου και μετά στέκομαι με πίστη σε αυτό ακόμα και όταν δεν βλέπω άμεσα αποτελέσματα. Πολεμώ από θέση νίκης και όχι για να νικήσω.

Όταν προσεύχομαι για άλλους, ακόμα και αν πιστεύω ότι ο Κύριος θα τους αγγίξει, το άτομο για το οποίο προσεύχομαι έχει μεγαλύτερη εξουσία πάνω στη δική του ζωή από ότι έχω εγώ επάνω του. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αποδεχτούν την προσευχή μου και δεν ενεργήσουν ανάλογα, μπορούν να ακυρώσουν την προσευχή μου. Είναι διαφορετικό να προσεύχεσαι μεσιτικά για κάποιον, και διαφορετικό όταν το κάνεις για τον εαυτό σου.

Ο Κύριος είναι τόσο καλός και ευγενικός που ποτέ δεν θα αναγκάσει κάποιον να κάνει κάτι με το ζόρι:

"Ή καταφρονείς τον πλούτο τής αγαθότητάς του και της υπομονής και της μακροθυμίας, αγνοώντας ότι η αγαθότητα του Θεού σε φέρνει σε μετάνοια;"

 Ρωμ. 2:4

Μπαίνοντας σε μεσιτική προσευχή για κάποιον, μπορείς να δέσεις τις δαιμονικές επιρροές που ενεργούνται επάνω του και να τον βοηθήσεις έτσι να δεχτεί την αλήθεια του ευαγγελίου. Η τελική απόφαση όμως παραμένει δική του. Αν δε δεις άμεσα αποτελέσματα συνεχίζεις με πίστη και υπομονή να προσεύχεσαι.

Όταν ο Ιησούς έδινε τις τελευταίες οδηγίες στους μαθητές Του, είπε και κάτι άλλο άλλο επίσης σημαντικό:

"Αν τις αμαρτίες κάποιων συγχωρέσετε, είναι σ' αυτούς συγχωρεμένες· αν κάποιων τις κρατάτε, είναι κρατημένες."
Ιωάν. 20:23

Η έννοια αυτών των λόγων του Ιησού έχει να κάνει με την προσωρινή επίδραση που έχει η αμαρτία στη ζωή των ανθρώπων. Μέσω της μεσιτικής προσευχής δηλαδή, δεν θερίζουν φθορά επειδή σπέρνουν στη σάρκα  όπως μας λέει ο Παύλος (Γαλ. 6:8). Αυτό βέβαια είναι μόνο προσωρινό και πρέπει να εμμένουμε σε αυτήν την προσευχή όσο το άτομο συνεχίζει να ζει σε αμαρτία. Μερικές φορές μάλιστα σε περιπτώσεις εκκλησιαστικής πειθαρχίας (υπάρχει ξεχωριστό μήνυμα σε αυτό) έχουμε την δύναμη να κρατούμε τις αμαρτίες τους.  Αποσύρουμε δηλαδή την προσευχή μας και τους αφήνουμε να θερίσουν αυτό που σπέρνουν, με την ελπίδα να μετανοήσουν και να επιστρέψουν στον Κύριο.

Μόνον ο Θεός μπορεί να συγχωρεί αμαρτίες. Εμείς έχουμε να κάνουμε μόνο με την επίδραση που έχει η αμαρτία στη ζωή κάποιου.

 

Κάνοντας μια σύντομη ανακεφαλαίωση: Πώς προσεύχομαι μεσιτικά με την εξουσία που μου έχει δώσει ο Κύριος:

1. Ευχαριστώ τον Θεό που αγαπάει το άτομο για το οποίο προσεύχομαι περισσότερο από ότι το αγαπάω εγώ.

2. "στους οποίους, καθώς είναι άπιστοι, ο θεός τούτου τού κόσμου τύφλωσε τον νου, για να μη λάμψει επάνω σ' αυτούς ο φωτισμός τού ευαγγελίου τής δόξας τού Χριστού, που είναι εικόνα τού Θεού." 2Κορ. 4:4

"μέσα στις οποίες κάποτε περπατήσατε, σύμφωνα με το πολίτευμα του κόσμου τούτου, σύμφωνα με τον άρχοντα της εξουσίας τού αέρα, του πνεύματος, που σήμερα ενεργεί στους γιους τής απείθειας·" Εφεσ. 2:2

Προσεύχομαι με εξουσία και δένω κάθε δαιμονική επίθεση εναντίον αυτού του ατόμου, ώστε να ανοίξουν τα μάτια και η διάνοιά του και να δεχτεί την αλήθεια του ευαγγελίου. Συνεχίζω να προσεύχομαι μέχρι το άτομο να δεχτεί.

3. Σε περίπτωση που δεν μπορείς να μιλήσεις εσύ στο άτομο αυτό, (ίσως λόγω αποστάσεως, ίσως το άτομο αυτό για κάποιο λόγο σε έχει απορρίψει και δεν δέχεται λόγο από εσένα) προσευχήσου αυτό:

"παρακαλέστε, λοιπόν, τον κύριο του θερισμού να βγάλει εργάτες στον θερισμό του." Ματθ. 9:38 

Αν ζητάς από τον Θεό να σώσει αυτό το άτομο, δεν έχεις καταλάβει τη δύναμη και την εξουσία που ο Κύριος σου έχει δώσει. Άρχισε να την χρησιμοποιείς και θα αρχίσεις να έχεις θαυμαστά αποτελέσματα!

 

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: mazimetonihsou.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas