«Τορπίλη» σε Αιγαίο και Μεσόγειο η αποστολή ελληνικών όπλων



Γιατί η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αποτελεί τουρκικό προγεφύρωμα και υποθήκευση των ελληνικών συμφερόντων ;

Η επικεφαλής της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φρόντισε να τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την παραμονή της ανακοίνωσης της κυβέρνησης για αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Της Κύρας Αδάμ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, η κυρία φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε στον κ. Μητσοτάκη ότι μόλις η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώσει επίσημα την αποστολή ελληνικού εξοπλιστικού υλικού προς την Ουκρανία, η ίδια, την επόμενη ακριβώς ημέρα, θα απελευθερώσει προς την Ελλάδα 3,6 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης.

Όπερ και εγένετο.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν στις 28 Φεβρουαρίου υπέγραψε εσπευσμένα την απελευθέρωση του ποσού των 3,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Έτσι, για την αποστολή ελληνικού εξοπλιστικού υλικού προς την Ουκρανία η κυβέρνηση Μητσοτάκη «πληρώθηκε» 3,6 δισ. ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά, 1,7 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ σε δάνεια, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), σύμφωνα με δελτίο Τύπου της 28ης Φεβρουαρίου από τις Βρυξέλλες (σ.σ.: Τα χρήματα αυτά έτσι κι αλλιώς δικαιούται να λάβει η Ελλάδα, αλλά χωρίς προκαθορισμένη ημερομηνία).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την ίδια τακτική υπόσχεσης/απελευθέρωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων ακολούθησε η κυρία φον ντερ Λάιεν και στην Ισπανία και την Ιταλία.

Οι ελληνικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι το ελληνικό εξοπλιστικό υλικό προς την Ουκρανία περιλαμβάνει τυφέκια καλάσνικοφ και αντιαρματικά όπλα.

Τα «ελληνικά καλάσνικοφ» είναι τα όπλα που είχε αγοράσει το 2005 η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή με ΥΕΘΑ τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο από τη Μόσχα, την περίοδο της θερμότερης ελληνορωσικής προσέγγισης.

Σήμερα και πάλι κυβέρνηση της Ν.Δ… ξεφορτώνεται τζάμπα τα ρωσικά καλάσνικοφ, που αγοράστηκαν με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, ώστε να δείξει την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία, την εχθρότητά της προς τη Μόσχα και να λάβει το «δωράκι» των 3,6 δισ. από την Ε.Ε. για την ενέργειά της αυτή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εντός και εκτός Βουλής, σε όλους τους τόνους και με λυσσαλέα υποστήριξη των φιλικών προς αυτήν ΜΜΕ υποστηρίζει με βαρύγδουπες εκφράσεις ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», αποκλείει την πολιτική των ίσων αποστάσεων, συντάχθηκε και υπάκουσε πλήρως στις αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και αποστολή αμυντικού υλικού προς την Ουκρανία και δικαιολόγησε όλα αυτά με την εκτίμηση ότι μετά τον πόλεμο η Ε.Ε. θα ασχοληθεί με την Τουρκία, την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και τις επεκτατικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο (σ.σ.: Τις ίδιες ημέρες και ώρες, οι τουρκοκυπριακές Αρχές προχωρούσαν ανενόχλητες την επέλασή τους στα Βαρώσια).

Πίσω από την «ηρωική εικόνα» που προσπαθεί να ζωγραφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις επιλογές της, με τη συνεισφορά της στον αμυντικό εξοπλισμό της Ουκρανίας και το «σπάσιμο» των σχέσεων με τη Μόσχα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και σε βάρος της Ελλάδας, διότι:

Η αποστολή ελληνικού αμυντικού εξοπλισμού για χρήση από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αποτελεί επιθετική ενέργεια εναντίον της Ρωσίας και εμπλοκή στον πόλεμο στο πλευρό της Ουκρανίας. Η ελληνική αυτή ενέργεια δεν καλύπτεται εξάλλου από καμιά απόφαση ή κυρώσεις από τον ΟΗΕ

Η Μόσχα έχει επισήμως χαρακτηρίσει «άμεση απειλή» εναντίον της όλες τις αποστολές αμυντικού εξοπλισμού για την ενίσχυση της Ουκρανίας -διότι δεν τις έχει επιβάλει ο ΟΗΕ- και θα αντιδράσει σκληρά και ανάλογα.

Η Ρωσία έχει ένα ευρύ πεδίο και πάρα πολλά μέσα να εκφράσει και να εφαρμόσει την από εδώ και πέρα εχθρική στάση της απέναντι στην Ελλάδα. Και το πεδίο αυτό έχει και όνομα και υπόσταση και λέγεται Τουρκία.

Η αποστολή αμυντικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία, που έχει μετατρέψει σε φιέστα η κυβέρνηση, αποτελεί τουρκικό προγεφύρωμα σε βάρος της Ελλάδας και καταγράφει την άγνοια της κυβέρνησης και του επιτελικού κομματικού κράτους και την ανευθυνότητα των ΥΕΘΑ και ΥΠ.ΕΞ. Τα όπλα που έστειλε η κυβέρνηση είναι επιθετικά και όχι αμυντικά, διότι είναι καλάσνικοφ και επιθετικές ρουκέτες των 112 χιλιοστών. Αποτελεί απορία για το μέγεθος της ανευθυνότητας των ΥΠ.ΕΞ. και ΥΕΘΑ διότι τα όπλα αυτά ουδέποτε θα φτάσουν στην Ουκρανία, δεδομένου ότι η ρωσική αεροπορία (ελικόπτερα, αεροσκάφη) λόγω της πλήρους αεροπορικής υπεροχής εκτελεί αποστολές εντοπισμού ελέγχου και καταστροφής σε οτιδήποτε εισέρχεται στην Ουκρανία. Ουδέποτε θα επιτρέψουν οι Ρώσοι να παραλάβουν οι Ουκρανοί τον οπλισμό αυτόν.

Οποιαδήποτε δικαιολογία της κυβέρνησης ότι και άλλες χώρες έστειλαν στρατιωτικό εξοπλισμό αποτελεί πλήρη ανευθυνότητα, δεδομένου ότι οι άλλες χώρες δεν έχουν δίπλα τους την Τουρκία, που επιδιώκει να επεκταθεί σε βάρος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, σε περίπτωση οποιασδήποτε εμπλοκής Ελλάδας και Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο θα πρέπει οι Ε.Δ. να αναθεωρήσουν όλες τις αμυντικές ενέργειες μέχρι σήμερα, καθόσον η αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία ανατρέπει οποιαδήποτε ισορροπία σε Αιγαίο και Μεσόγειο, ανεξάρτητα αν η Ελλάδα διαθέτει 100 Rafale, 100 F-35 και καμιά δεκαριά Belharra.

Και τούτο, διότι σε συνομιλία Πούτιν – Ερντογάν, πριν από λίγες ημέρες, ο Πούτιν ζήτησε πολιτική και διπλωματική υποστήριξη από τον Ερντογάν για να αντιμετωπίσει «τις ψεύτικες και ελεεινές δηλώσεις των Δυτικών» σε όλα τα πλαίσια. Υποσχέθηκε συνεχή ροή προς την Τουρκία, όχι μόνο S-400, αλλά και S-500, όταν και όποτε απαιτηθεί (δηλαδή σε πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας ή και στην Κύπρο). Αυτό συνεπάγεται ότι σε περίπτωση σύγκρουσης Ελλάδας – Τουρκίας, η Τουρκία θα διαθέτει όσες πυροβολαρχίες θέλει S-400 και S-500.

Ο Ερντογάν δήλωσε επισήμως ότι δεν συμφωνεί και δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ και της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, ενώ παράλληλα έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου (μόνο για είσοδο στη Μαύρη Θάλασσα), που σημαίνει ότι κανένα δυτικό πλοίο δεν θα μπει στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του ρωσικού ναυτικού.

Με ικανοποιητικό αριθμό πυροβολαρχιών S-400 και πιθανόν S-500, η Τουρκία θα μπορεί να ελέγχει την περιοχή του Αιγαίου μέχρι τον 23ο μεσημβρινό (περίπου στην Κάρυστο) και όλη τη Μεσόγειο. Αυτό της επιτρέπει επιθετική ενέργεια σε ελληνικά νησιά, νησίδες, βραχονησίδες που βρίσκονται ανατολικά της Καρύστου και σε όλη τη Μεσόγειο και την Κύπρο. Με κάλυψη των S-400 καμιά ελληνική αποστολή αντεπίθεσης (counter air) δεν θα μπορεί να εκτελεστεί, ανεξάρτητα αν τα αεροσκάφη είναι Rafale ή F-35 για τα τουρκικά αεροδρόμια Dalaman, Bali Kesir, Badirma (στη Μαύρη Θάλασσα), λόγω των S-400, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αεροπορική υπεροχή χωρίς αποστολές αντεπίθεσης ουδέποτε επιτυγχάνεται.


Οι S-400 και S-500 καθιστούν αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (υποστήριξη χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο) παντελώς αναποτελεσματικές και τις αποστολές απομόνωσης ( interdiction) εντός της Τουρκίας (προσβολή υψηλής σημασίας υποδομών) εντελώς αδύνατες.

Όμως, ο πρωθυπουργός στη σχετική ομιλία του στη Βουλή, στα ξεκούδουνα, εξέφρασε την απόλυτη διάθεση και ετοιμότητά του να συναντηθεί αμέσως με τον Ερντογάν διότι πιθανόν και ενδεχομένως να αντιλήφθηκε ότι με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία υποθήκευσε τα συμφέροντα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και τρέχει να προλάβει τυχόν επεκτατικές τουρκικές βλέψεις. Όλα αυτά ισοδυναμούν με αθέατες παραχωρήσεις.


Η Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού με τη Ρωσία

Την περασμένη Κυριακή και για δύο εικοσιτετράωρα η Ευρώπη βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, με άμεσο τον κίνδυνο στρατιωτικής εμπλοκής της στον ρωσοουκρανικό πόλεμο και ενεργοποιημένο το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο σε μέγιστη ετοιμότητα εναντίον της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Όλα άρχισαν την περασμένη Κυριακή, όταν ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σε συνέντευξη Τύπου του αναφέρθηκε ανοιχτά στην πιθανότητα παραχώρησης στην Ουκρανία ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών στον πόλεμο με τη Ρωσία.




Παρά ταύτα, την περασμένη Δευτέρα ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη 20 ευρωπαϊκά κράτη, στο πλαίσιο των μέσων που έχουν αποφασιστεί μέσα στην Ε.Ε. ή σε διμερές επίπεδο, που είναι πρόθυμα να αποδώσουν στρατιωτικά μέσα, ρουκέτες, πυρομανία αντιαρματικά όπλα, αντιπυραυλικά όπλα, αεράμυνα για την υποστήριξη των Ουκρανών…»

Όμως, την περασμένη Τρίτη, μετά την πυρηνική προειδοποίηση της Μόσχας εναντίον ευρωπαϊκών χωρών στην περίπτωση που θα προβούν σε στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, ευρωπαϊκές χώρες η μία μετά την άλλη δήλωσαν την καθαρή άρνησή τους να δώσουν αεροσκάφη τους στην Ουκρανία.

Η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία αρνήθηκαν κατηγορηματικώς και μεγαλοφώνως οποιαδήποτε αποστολή. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κιρίλ Πετκόφ δήλωσε ότι η χώρα του έχει έλλειμμα σε αεροσκάφη και ανταλλακτικά και δεν διαθέτει τον ικανό αριθμό αεροσκαφών για να καλύψει τον ίδιο τον βουλγαρικό εναέριο χώρο, ενώ ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε ευθέως την άρνησή του να δώσει αεροσκάφη, διότι «η Πολωνία δεν είναι μέρος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο απρόσεκτος και πρόχειρος κ. Μπορέλ προχώρησε ακόμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν τα «είδη των αεροσκαφών» που ζητά η Ουκρανία, δηλαδή αεροσκάφη ρωσικής τεχνολογίας, που μπορούν να χειρίζονται Ουκρανοί πιλότοι.

Πράγματι, ο Ουκρανός πρόεδρος, με τη βοήθεια του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ. Μπλίνκεν, ο οποίος σε καθημερινή βάση δρα ανοιχτά ως πολιτικοστρατιωτικός σύμβουλος – εντολέας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη την άμεση συνδρομή τους σε ρωσικής τεχνολογίας στρατιωτικά αεροσκάφη, τα οποία θα συγκεντρώνονταν στην Πολωνία, από όπου θα τα παραλάμβαναν και θα τα πιλοτάριζαν Ουκρανοί πιλότοι, που γνωρίζουν τον χειρισμό τους, εναντίον ρωσικών στόχων.

Η πολιτική διπλωματική και επιχειρησιακή πομφόλυγα που εκστόμισε ο κ. Μπορέλ για χάρη των τηλεοπτικών δικτύων και social media ενεργοποίησε αυτομάτως τα ανακλαστικά της Μόσχας, η οποία τη Δευτέρα κιόλας το πρωί ανακοίνωσε επισήμως ότι θέτει τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε επίπεδο ανώτατης ετοιμότητας, επικαλούμενη «επιθετικές δηλώσεις» ηγετών του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. επιπροσθέτως έχει ενεργοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ειρήνης, (που έχει θεσπίσει για το διάστημα 2021-2027 και έχει προικοδοτήσει με 5 δισ. ευρώ από τα κράτη-μέλη) και έχει ήδη διαθέσει 500.000.000 ευρώ για να προσφέρει στην Ουκρανία, μέσω αποστολών και επιχειρήσεων, στρατιωτικό και αμυντικό εξοπλισμό, υποδομές και τεχνική υποστήριξη.

Ομως, οποιοσδήποτε εξοπλισμός από τρίτες χώρες προς την Ουκρανία κατά της Ρωσίας και οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια που θα ξεκινήσει εκτός Ουκρανίας, από τρίτες χώρες που δεν βρίσκονται σε σύγκρουση με τη Μόσχα, αποτελεί άμεση απειλή εναντίον της Ρωσίας, και εμπλοκή σε πόλεμο υπέρ της Ουκρανίας. Δεδομένου ότι οι ενέργειες αυτές δεν καλύπτονται από τον μοναδικό αρμόδιο και υπεύθυνο οργανισμό του ΟΗΕ, καθίστανται νομικά παράνομες. (Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι με βάση τα δεδομένα αυτά οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης ή δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στον πόλεμο της Ουκρανίας).



Ετσι αναγκάστηκε να τα μαζέψει και ο Ζοζέπ Μπορέλ που ξεκίνησε το κομφούζιο, λέγοντας σε νεότερη συνέντευξη Τύπου ότι αν και το αίτημα για βοήθεια ήρθε από την Ουκρανία «…η Ε.Ε. δεν έχει αρκετά οικονομικά μέσα για να πληρώσει γι’ αυτά τα αεροσκάφη», τα οποία θα πρέπει να δωριστούν «διμερώς» από μεμονωμένα ευρωπαϊκά κράτη.

Πίσω από τα χειροκροτήματα, τη συγκίνηση, τα δάκρυα και τις υποσχέσεις υποστήριξης της Ουκρανίας, μπροστά στις κάμερες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραμένουν σε κομφούζιο και σε ασυμφωνίες μεταξύ τους για τη βοήθεια προς την Ουκρανία.


Οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσαν με τη θέση των ΗΠΑ για ολοκληρωτικό αποκλεισμό στις πληρωμές της Ρωσίας σε σκληρό νόμισμα για τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, δεν συμφωνήσαν στην επιθυμία των ΗΠΑ να ανοίξουν τις πύλες τους στην Ουκρανία, παρά τη σχετική ουκρανική αίτηση ένταξής της στην Ε.Ε., με το τυπολατρικό αιτιολογικό ότι δεν έχει αρχίσει καν η προενταξιακή διαδικασία με το Κίεβο΄ και υπαναχώρησαν στη διάθεση αεροσκαφών τους στην Ουκρανία.

Αυτές οι «αρρυθμίες» έχουν επιτρέψει στον Βλαντιμίρ Πούτιν να επικαλείται «δόλιες σκέψεις» των ΗΠΑ εναντίον της Ευρώπης.

Ετσι, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται ότι τόνισε στον κ. Μακρόν πως «…ο Μπλίνκεν και οι ανόητοι στις ΗΠΑ έχουν βαλθεί να καταστρέψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση», παρατηρώντας ακόμα ότι «για να ζήσουν οι Γερμανοί, θα φτωχύνουν οι άλλοι λαοί της Ευρώπης...»


Ανέκδοτο

Και το ανέκδοτο που κυκλοφορεί σε αμερικανικούς κυβερνητικούς κύκλους λέει στους Ευρωπαίους: «Ελάτε να μαζευτούμε όλοι, για να πολεμήσετε εσείς τη Ρωσία…»

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas