Αν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού ήσασταν μέσα στην πειθαρχία κα την αποφασιστικότητα όσον αφορά την εκγύμνασή σας, αλλά μέσα στην εποχή του Covid-19 αυτό έχει αλλάξει, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι.
Πρόκειται για μια παγκόσμια τάση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Frontiers in Medicine».
Ερευνητές από 14 χώρες εξέτασαν σχεδόν 15.000 άτομα και αξιολόγησαν τις αλλαγές στην ψυχική και σωματική τους ευεξία μέσα από διάφορα ερωτηματολόγια.
Ψυχική υγεία και σωματική ευεξία σε…
πτώση
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν πως η ψυχική υγεία μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου λοκ ντάουν. Για την ακρίβεια, αυξήθηκε σχεδόν κατά 45% σε σύγκριση με τα επίπεδα που ίσχυαν στην αρχή της πανδημίας.
Επίσης, η χαλαρή άσκηση μειώθηκε κατά 41%, ενώ κάπου τόσο μειώθηκε και η έντονη άσκηση. Τα αποτελέσματα ήταν υψηλότερα σε άτομα άνω των 70 ετών, τα οποία ήταν έως και 67% λιγότερο ενεργά σε σχέση με το παρελθόν.
Λόγω των βαθιά αρνητικών επιπτώσεων της καθιστικής συμπεριφοράς, οι ερευνητές αποκαλούν την εν λόγω αδράνεια «πανδημία μέσα σε μια πανδημία». Αυτό ισχύει κατά βάση επειδή προκαλεί έντονες μειώσεις στην ψυχική ευεξία, όπως δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Ζαν Γουίλκ, ερευνητής στο Τμήμα Αθλητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης στη Γερμανία.
Οι λόγοι…
«Τόσο ο αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης όσο και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα επηρέασαν άτομα όλων των ηλικιών», είπε. «Αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο σε άτομα που ήταν ενεργά πριν από την πανδημία, αλλά λιγότερο ενεργά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», συνέχισε,
Με άλλα λόγια, τα άτομα που βρίσκονταν σε υψηλότερα επίπεδα άσκησης πριν από την πανδημία είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αισθανθούν αδιαθεσία και κατάθλιψη ακριβώς επειδή είχαν συνηθίσει στην πολλή δραστηριότητα, κάτι που εξαφανίστηκε όταν τέθηκαν σε εφαρμογή πολλοί περιορισμοί λόγω κορωνοϊού.
Το επόμενο στάδιο της μελέτης θα είναι να εκτιμηθεί εάν η σωματική δραστηριότητα επιστρέφει στα προ-πανδημικά επίπεδα. Ο Γουίλκ πάντως, τονίζει ότι με περισσότερους χώρους δημόσιας δραστηριότητας, όπως τα πάρκα και τα γυμναστήρια, να τίθονται εκ νέου στη διάθεση του κόσμου, είναι πιθανό οι άνθρωποι να ξαναρχίσουν τις προηγούμενες συνήθειες εκγύμνασης.
«Σε μελλοντικές πανδημίες θα πρέπει
να έχουμε στο μυαλό μας αυτό το αποτέλεσμα, να το αντιμετωπίζουμε ως μέρος της
δημόσιας υγείας και να διατηρούμε τους χώρους δραστηριότητας προσβάσιμους όσο
το δυνατόν περισσότερο», λέει ο Γουίλκ.
Πηγή: runnfun.gr
Δημοσίευση σχολίου