Οι ειδικοί μας εξηγούν γιατί μπορεί η
καρδιά σας να «σφυροκοπά» όταν ξαπλώνετε το βράδυ και πότε πρέπει να
ανησυχήσετε…
Μια δύσκολη ημέρα έχει φτάσει πλέον
στο τέλος της κι ενώ είστε έτοιμοι να αποκοιμηθείτε, νιώθετε ξαφνικά την καρδιά
σας να… «χορεύει». Εάν η καρδιά σας χτυπάει δυνατά τη νύχτα, πιθανότατα δεν το
φαντάζεστε και όπως μας εξηγούν οι ειδικοί δεν είστε οι μόνοι. Αυτό το αίσθημα
περιγράφεται συνήθως ως ακανόνιστος καρδιακός παλμός, «φτερούγισμα» ή παράλειψη
ενός κτύπου, σύμφωνα με την Κλινική του Cleveland. Ωστόσο, αποτελεί σύνηθες
φαινόμενο και μπορεί να μην είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, αναφέρει
καρδιολόγος και ειδικός από το προσωπικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής
Εταιρείας (AHA) Go Red for Women.
Γιατί «φτερουγίζει» η καρδιά σας το
βράδυ;
Μπορεί να αισθάνεστε αίσθημα παλμών κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά είναι πιο πιθανό να τους παρατηρήσετε καθώς ξαπλώνετε για να αποκοιμηθείτε το βράδυ. Υπάρχουν μάλιστα, συγκεκριμένοι λόγοι που μπορεί να διαπιστώσετε ότι η καρδιά σας χτυπά εντονότερα την νύχτα. Οι πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν την κατανάλωση καφεΐνης πολύ αργά την ημέρα, το κάπνισμα, το άγχος, την αφυδάτωση και το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα.
Η θέση του σώματος έχει επίσης αντίκτυπο στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Όταν ξαπλώνετε, το καρδιαγγειακό σας σύστημα πρέπει να ανταποκρίνεται στις βαρυτικές δυνάμεις που μετατοπίζονται όταν αλλάζετε θέση, είτε στέκεστε, κάθεστε ή ξαπλώνετε. Είναι επίσης πιθανό η λειτουργία της καρδιάς να επηρεάζει αν ξαπλώνετε από την αριστερή σας πλευρά, ωστόσο απαιτείται περισσότερη μελέτη για πιο ακριβή στοιχεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Παράγοντες ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και οξείες συναισθηματικές αντιδράσεις όπως ο θυμός μπορούν να έχουν σαφή επίδραση στον καρδιακό σας ρυθμό. Εάν αρχίσετε να σκέφτεστε τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής σας ή πράγματα που σας προβληματίζουν όταν ξαπλώνετε για ύπνο, τότε η καρδιά σας πιθανότατα να… «αγωνιά» μαζί σας.
Πώς θα την βάλετε για… ύπνο;
Εάν οι παλμοί της καρδιάς σας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα, οι ειδικοί προτείνουν να πειραματιστείτε με διαφορετικές θέσεις ύπνου. Επιπλέον, το να σηκωθείτε για να πιείτε ένα ποτήρι νερό είναι καλή ιδέα, ειδικά αν συνειδητοποιήσετε ότι ήπιατε πολλούς καφέδες ή αλκοόλ και δεν είχατε αρκετό νερό εκείνη την ημέρα. Οι ηλεκτρολύτες συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού σας, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Όταν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα δυσκολεύεται να εξισορροπήσει τους ηλεκτρολύτες του, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό σας παλμό.
Αν αντιμετωπίζετε αυτό το αίσθημα των
παλμών χρόνια κάθε φορά που πηγαίνετε για ύπνο και ενώ είστε σίγουροι ότι έχετε
ενυδατωθεί, μειώσει τα επίπεδα στρες και καφεΐνης, μην διστάσετε να
συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Πηγή:vita.gr
Δημοσίευση σχολίου