Τι ακριβώς είναι η τριχόπτωση και γιατί μας επηρεάζει τόσο;
Η τριχόπτωση είναι μια κατάσταση που
επηρεάζει τους άνδρες, αλλά και τις γυναίκες. Μελέτες δείχνουν ότι
παρουσιάζεται πιο έντονα όσο μεγαλώνουμε, ωστόσο το παρατηρούμε και σε νεαρές
ηλικίες. Επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ένας στους δύο άνδρες άνω των 50 ετών
και μία στις δύο γυναίκες άνω των 65 ταλαιπωρείται από τριχόπτωση.
Πόσες τρίχες μπορούμε να χάνουμε
Η εικόνα των πλούσιων και υγιών
μαλλιών για όλους μας είναι σημαντική, είναι σύμβολο γοητείας. Οπότε τα
συμπτώματα τριχόπτωσης ή αραίωσης των μαλλιών δεν τα υποδεχόμαστε και με μεγάλη
χαρά.
Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να χάνουμε κάθε μέρα 50-100 τρίχες, οι οποίες αντικαθίστανται σιγά-σιγά από νέες. Το πρόβλημα ξεκινά όταν παρατηρήσουμε ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα τριχών να πέφτουν και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή διαπιστώσουμε αραίωση σε σημεία που δεν είχαν κανένα πρόβλημα προηγουμένως.
Βάλε την τριχόπτωση στον σωστό… κύκλο
Οπως καθετί στη φύση έχει κύκλο, έτσι ο κύκλος ζωής της τρίχας αποτελείται από τρία στάδια: αναγενές, καταγενές και τελογενές.
Το αναγενές είναι το στάδιο που αναπτύσσεται η τρίχα. Το καταγενές είναι το στάδιο που σταματά να αναπτύσσεται, και το τελογενές είναι το στάδιο που ο κύκλος ζωής της τρίχας τελειώνει, ο θύλακας της τρίχας έχει αποκολληθεί και πλέον εκείνη πέφτει. Κάθε τρίχα ακολουθεί τον δικό της τέτοιο κύκλο και έχει διάρκεια ζωής 2-7 χρόνια.
Μόλις περάσει αυτό το διάστημα μια
νέα τρίχα αρχίζει να αναπτύσσεται.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνδέονται με την τριχόπτωση: κληρονομικότητα, ορισμένες παθήσεις, φαρμακευτικές αγωγές κ.ά. Ομως μερικές φορές είναι μόνο θέμα εποχής. Υπάρχουν δηλαδή περίοδοι που τα μαλλιά μας είναι πιο εξασθενημένα, πέφτουν πιο εύκολα, οπότε χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη με φυσικά προϊόντα και φυσικές λύσεις. Ποιες περίοδοι είναι αυτές;
Η περίοδος μετά το καλοκαίρι: Αρχές φθινοπώρου η τριχόπτωση μας απασχολεί περισσότερο. Πρόκειται για τη λεγόμενη εποχιακή τριχόπτωση, όπου τα μαλλιά μάς δείχνουν ότι ταλαιπωρήθηκαν λίγο παραπάνω από τον ήλιο, τη θάλασσα και την πισίνα.
Μια περίοδος αυξημένου στρες: Η αλήθεια είναι ότι το στρες «πολεμά» τον οργανισμό μας εκ των έσω. Τις περιόδους λοιπόν που είμαστε πιο πολύ αγχωμένοι (π.χ. προβλήματα στη δουλειά, αυξημένες υποχρεώσεις, εξετάσεις κ.λπ.) τα μαλλιά μας μπορεί να πέφτουν με μεγαλύτερη συχνότητα.
Η περίοδος εγκυμοσύνης/εμμηνόπαυσης: Οι ορμονικές διαταραχές αλλάζουν τις ισορροπίες στο σώμα μας και είναι πολύ πιθανό να εντείνουν την τριχόπτωση.
Μια περίοδος αυστηρής δίαιτας: Οταν
κάνουμε αυστηρές δίαιτες και δεν παίρνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα
και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας αυτό θα επηρεάσει σίγουρα και
τα μαλλιά μας.
Τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα;
Κάντε πράγματα που σας χαλαρώνουν και σας αποφορτίζουν από το στρες. Τρώτε ισορροπημένα. Φροντίστε να κοιμάστε καλά. Μελέτες δείχνουν ότι ρυθμίζοντας τον ύπνο αυξάνονται τα επίπεδα μιας ορμόνης που λέγεται HGH (Human Growth Hormone) και η οποία βοηθά να αντιμετωπίσετε αρκετά οργανικά προβλήματα όπως και την τριχόπτωση.
Χρησιμοποιήστε προϊόντα που φροντίζουν και ενυδατώνουν την τρίχα και που η καλλυντική τους ιδιότητα ήταν γνωστή από την αρχαιότητα όπως: ελαιόλαδο που ευνοεί την ανάπτυξη της τρίχας, εκχυλίσματα άρνικας και καλέντουλας, που έχουν ενυδατική και τονωτική δράση και συμβάλλουν στην περιποίηση της τρίχας.
Αλλάξτε συνήθειες
Αποφεύγετε όσο μπορείτε τα εξής: Το λούσιμο με καυτό νερό γιατί επιδρά αρνητικά στην τρίχα, το σκληρό τρίψιμο των μαλλιών σας με πετσέτα, το καυτό πιστολάκι μαλλιών και άλλες δυνατές συσκευές φορμαρίσματος, προϊόντα styling με πολλά συντηρητικά ή χημικά πρόσθετα, σφικτές κοτσίδες και χτενίσματα.
Οταν η τριχόπτωση επιμένει
απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας προκειμένου να διαγνώσει την αιτία του
προβλήματος και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή
Πηγή: vita.gr
Δημοσίευση σχολίου