Η σχέση και η καθημερινή επικοινωνία με ένα παιδί στην εφηβεία είναι πολύ διαφορετική από αυτήν με ένα παιδί μικρότερης ηλικίας. Τα μικρότερα παιδιά έχουν αυτοπεποίθηση, εγωισμό, ενώ τα παιδιά στην εφηβεία είναι συχνά πιο εσωστρεφή και προσπαθούν να προσαρμοστούν στην σταδιακή μετάβαση προς της ενηλικίωση. Οι έφηβοι δεν συζητάνε πάντα αυτά που τους προβληματίζουν, ιδιαίτερα με τους γονείς τους, ωστόσο έχουν την ανάγκη να ξέρουν ότι είναι δίπλα τους και ότι τους στηρίζουν ό,τι και εάν συμβεί.
Τα παιδιά στην εφηβεία είναι αρκετά πιο ανεξάρτητα, κάνουν πολλά πράγματα μόνα τους, και συχνά ξεχνάμε ότι παραμένουν παιδιά. Τα ενθαρρυντικά λόγια λιγοστεύουν, ωστόσο, ιδιαίτερα σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά έχουν ανάγκη να τα ακούσουν.
Πέντε ενθαρρυντικές φράσεις που μπορείτε να πείτε στο έφηβο παιδί σας
«Είμαι περήφανος για εσένα»
Οι γονείς έχουν την πεποίθηση ότι τα παιδιά τους γνωρίζουν πόσο περήφανοι είναι για αυτά, κάτι που όμως δεν ισχύει. Όπως εσείς δεν μπορείτε να διαβάσετε την σκέψη τους, έτσι κι εκείνα για να μάθουν το πώς νιώθετε και το τι σκέφτεστε, θα πρέπει να τους το εκφράσετε.
Σύμφωνα με το Psychology Today, όταν οι γονείς λένε στα έφηβα παιδιά τους πόσο υπερήφανοι είναι για αυτά, εκείνα αισθάνονται σημαντικά στην οικογένεια και το πιο σημαντικό, υπερήφανα για ό,τι έχουν καταφέρει.
"Σε αγαπάω"
Δύο λέξεις με μεγάλη σημασία. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2020 έδειξε ότι έφηβοι οι οποίοι ρωτήθηκαν σε τι βαθμό νιώθουν ότι τους αγαπούν οι γονείς τους, απάντησαν σε μία κλίμακα με διαβαθμίσεις μεταξύ «μέτρια» και «πάρα πολύ». Στην απάντησή τους, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι καθημερινές προστριβές, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι γονείς που λένε συχνά στα έφηβα παιδιά τους ότι τα αγαπούν, έχουν καλύτερη σχέση και επικοινωνία μαζί τους.
«Μπορείς να τα καταφέρεις»
Σύμφωνα με το RaisingChildren.net.au, όταν οι έφηβοι νιώθουν ότι οι γονείς τους, τους στηρίζουν, είναι περισσότερο πρόθυμοι να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα και αυτό γιατί ξέρουν ότι ακόμα και εάν αποτύχουν, θα συνεχίσουν να έχουν τη στήριξή τους.
«Έκανα λάθος»
Η παραδοχή ενός λάθους δεν είναι πάντα εύκολη. Το να παραδεχτείτε όμως ότι κάνατε λάθος στο έφηβο παιδί σας, μόνο πιο δυνατή μπορεί να κάνει τη μεταξύ σας σχέση. Το Metro Parent αναφέρει ότι όταν τα παιδιά στην εφηβεία βλέπουν τους γονείς τους να ζητούν συγγνώμη, τα βοηθάει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να ντρέπονται για τυχόν λάθη που κάνουν και τα ίδια και ότι μπορούν να μάθουν από αυτά.
«Είσαι ξεχωριστός»
Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και πρώτοι από όλους ,τις ιδιαιτερότητες, τα χαρακτηριστικά και όλα αυτά που το κάνουν μοναδικό, εντοπίζουν οι ίδιοι γονείς. Μην ξεχνάτε λοιπόν να λέτε στο παιδί σας ότι είναι ξεχωριστό και ότι αυτή η διαφορετικότητα του κάθε ενός είναι και το πλεονέκτημά του.
Πηγή:
baby.gr
Δημοσίευση σχολίου