Εξελίξεις: Τα Πετρωτά μπήκαν στο στόχαστρο της Άγκυρας-Νέα NAVTEX

Ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια ζώνη μέχρι ανοιχτά της Σαμοθράκης προκάλεσε την έκδοση NAVTEX από την Άγκυρα.

‘Με αφορμή βολή στο πεδίο βολής των Πετρωτών κοντά στην Αλεξανδρούπολη, οι Τούρκοι αλλάζουν τροπάρι και μιλούν για αποστρατικοποίηση των νησιών και παραβίαση εκ μέρους της Ελλάδος.

Η περιοχή που δέσμευσε η Ελλάδα έχει έκταση μέχρι τα ανοιχτά της Σαμοθράκης καθώς τα αυτοκινούμενα πυροβόλα που θα συμμετάσχουν στην άσκηση έχουν μεγάλο βεληνεκές, και αυτό ενόχλησε την Άγκυρα μαζί με τα υπόλοιπα.

Σχετική NAVTEX
TURNHOS N/W : 1027/21 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 06-11-2021 15:19)
TURNHOS N/W : 1027/21
AEGEAN SEA
1. LIMNOS NAVTEX STATION MESSAGE NUMBER LA89-186/21 PROMULGATED ON 05 NOV 21 IS A VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF SEMOTHRACE ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 111900Z NOV 21.

Η Τουρκία θέτει θέμα αποστρατικοποίησης της Σαμοθράκης και ανακοινώνει επικαλούμενη τις συνθήκες του 1914 και την Συνθήκη της Λωζάννης ότι η Σαμοθράκη είναι αποστρατικοποιημένη και δεν πρέπει να εκτελούνται ασκήσεις.

Ποιος δεν κατανοεί τι ακριβώς επιχειρεί το τουρκικό καθεστώς;

Οι Τούρκοι θέλουν αποστρατικοποίηση των νησιών μας για να πετύχουν το σχέδιο ‘Γαλάζια Πατρίδα”.

Η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης- η οποία μαζί με την αποστρατικοποίηση των Δαρδανελλίων, της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου, καθώς επίσης και των τουρκικών νησιών Ίμβρου (Gokceada), Τενέδου (Bozcaada) και Λαγουσών (Tavcan), αρχικώς προεβλέπετο από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, ωστόσο καταργήθηκε από τη Σύμβαση του Montreux του 1936- η οποία, όπως ρητώς μνημονεύεται στο προοίμιό της, αντικατέστησε στο σύνολό της την προαναφερόμενη Σύμβαση της Λωζάννης.

Το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη αναγνωρίσθηκε από την Τουρκία, σύμφωνα και με την επιστολή που απηύθυνε στον Έλληνα Πρωθυπουργό στις 6 Μαΐου 1936 ο τότε Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Roussen Esref, κατόπιν οδηγιών της Κυβέρνησής του. Η Τουρκική Κυβέρνηση επανέλαβε αυτή τη θέση, όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Rustu Aras, απευθυνόμενος προς την Τουρκική Εθνοσυνέλευση με την ευκαιρία της κύρωσης της Συμβάσεως του Montreux, αναγνώρισε ανεπιφύλακτα το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να εγκαταστήσει στρατεύματα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, με τις εξής δηλώσεις του:

“Οι διατάξεις που αφορούν τις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στη γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν αποστρατικοποιηθεί κατ’ εφαρμογήν της Σύμβασης της Λωζάννης του 1923, επίσης καταργήθηκαν με τη νέα Σύμβαση του Montreux και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα” (Εφημερίδα των πρακτικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τεύχος 12, Ιούλιος 31/1936, σελ. 309).

 ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.


Πηγή: pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas