«Το Βήμα» αποκαλύπτει την άγνωστη
έρευνα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Οι αναζητήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και των
στρατιωτικών αρχών στη Λάρισα, η παρέμβαση αμερικανών αξιωματούχων, οι συνεργοί
και οι ύποπτες συναλλαγές
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.΄
Πολυήμερο «θρίλερ» με την αναφερόμενη αποστολή αεροπορικώς περίπου 100 δεμάτων με εξαρτήματα βαρέος οπλισμού από έλληνα στρατιωτικό και άγνωστους συνεργούς του προς τις ΗΠΑ είναι, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής», σε πλήρη εξέλιξη για την ΕΛ.ΑΣ., τις δικαστικές αρχές αλλά και ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών. Σε μια υπόθεση που δεν έχει γνωστοποιηθεί και απασχολεί πέρα από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας και την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Με μεγάλο ζητούμενο να προσδιοριστεί αν αυτά τα όπλα έχουν κλαπεί από στρατόπεδο της Θεσσαλίας όπου υπηρετεί ο στρατιωτικός και να καταγραφούν τα μεγέθη και η χρονική διάρκεια της δράσης του κυκλώματος. Μάλιστα έχει ήδη αρχίσει σχετική έρευνα-απογραφή σε στρατιωτικές αποθήκες, ενώ υπάρχει και ενημέρωση των επιτελών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Επιπλέον ερευνάται αν αυτές οι αποστολές, πέρα από παράνομο εμπόριο όπλων με συνεργούς άτομα στις ΗΠΑ, μπορεί να σχετίζονται με περαιτέρω εγκληματικές ενέργειες ή ένοπλες οργανώσεις.
Οι γέφυρες επικοινωνίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τραπεζικούς λογαριασμούς του ύποπτου στρατιωτικού που διαμένει στην περιοχή της Λάρισας βρέθηκαν χρηματικά ποσά της τάξης των 70.000 ευρώ, ενώ η έρευνα συνεχίζεται. Και αυτό γιατί φαίνεται γέφυρα επικοινωνίας του και με τη Γερμανία, όπως και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει διακίνηση όπλων και προς αυτές τις χώρες.
Σημειώνεται ότι προ μερικών ετών είχε ανακαλυφθεί παρόμοιο σύστημα με ύποπτα δέματα με εξαρτήματα όπλων, τα οποία αποστέλλονταν αεροπορικώς, όμως τότε υπήρχε αντίστροφη πορεία, από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, και όχι αυτό που καταγράφεται τώρα και ήδη προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία. Σε περίπτωση δε που επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για κλοπή όπλων από ελληνικό στρατόπεδο (εξετάζονται και άλλα ενδεχόμενα), θα είναι η πολλοστή φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο ύστερα και από την εξαφάνιση πολεμικού υλικού από ναυτική βάση στη Λέρο τον Σεπτέμβριο του 2019, για την οποία υπάρχουν πολλά σκοτεινά και αδιευκρίνιστα σημεία μέχρι τώρα.
Πώς εντοπίστηκαν τα όπλα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή εξαρτημάτων όπλων προς τις ΗΠΑ από τον έλληνα στρατιωτικό και τους συνεργούς του ανακαλύφθηκε σε προσεκτικό έλεγχο των τελωνειακών αρχών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενός δέματος που φερόταν να περιέχει απλά μηχανικά εξαρτήματα. Σύμφωνα με αναφορές ειδικών, «η τμηματική αποστολή εξαρτημάτων όπλων πραγματοποιείται για να μην εντοπιστεί από το σύστημα ελέγχου του αεροδρομίου, από το οποίο περνούν ετησίως περίπου 1.000.000 δέματα, πλήρης οπλισμός». Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική πληροφόρηση έδωσαν στις ελληνικές αρχές ασφαλείας και αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα που εκδήλωσαν σημαντικό ενδιαφέρον για την υπόθεση. Για τον εντοπισμό των εξαρτημάτων όπλων υπήρξε ενημέρωση της Εισαγγελίας της Λάρισας, αφού εκεί εμφανιζόταν η διεύθυνση του στρατιωτικού που φερόταν ως αποστολέας του δέματος.
Επιπλέον σήμανε συναγερμός και υπήρξε άμεση περαιτέρω ενημέρωση ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., στρατιωτικών αρχών καθώς και υπευθύνων για τον έλεγχο των συναλλαγών του αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων και αναφερόμενων συνεργατών του ιδιωτών. Επιπλέον σχετική ενημέρωση φαίνεται να είχαν οι μυστικές υπηρεσίες. Εκείνο που θορύβησε τους ερευνητές της υπόθεσης είναι οι πολυάριθμες αποστολές το τελευταίο χρονικό διάστημα δεμάτων από τον έλληνα στρατιωτικό προς τις ΗΠΑ μέσω, κυρίως, μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας ταχυδρομικών υπηρεσιών. Με προσπάθεια να ελεγχθούν τα σχετικά παραστατικά και ο κύκλος των παραληπτών στις ΗΠΑ που πιθανόν σχετίζονται με το εμπόριο όπλων και «τροφοδοτούνται» από Ελλάδα.
Τα δρομολόγια και οι κλοπές στρατιωτικού υλικού
Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2011 είχε υπάρξει αναστάτωση στην Αντιτροµοκρατική Υπηρεσία – τότε ήταν ενεργές πολλές ένοπλες οργανώσεις στην Ελλάδα, όπως ο Επαναστατικός Αγώνας, η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς κ.ά. – από την ανεύρεση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οπλοστασίου που προερχόταν από τις ΗΠΑ. Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν σε χάρτινα κιβώτια διάφορα τμήματα υποπολυβόλων και πιστολιών των 9 mm τα οποία θα εισάγονταν παράνομα στη χώρα µας µε εμπορική πτήση. Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο για κλείστρα, κάννες και σειρά άλλων εξαρτημάτων περίπου 10 υποπολυβόλων Μ-16 και πιστολιών Glock. Το φορτίο εντοπίστηκε το μεσημέρι της 16ης Νοεμβρίου κατά τον έλεγχο πτήσης Cargo που μόλις είχε αφιχθεί στο Αεροδρόμιο προερχόμενη από τις ΗΠΑ. Ως αποστολέας του δέματος εμφανίζονταν τρεις ιδιώτες από την περιοχή της Μασαχουσέτης και ως παραλήπτες δύο γυναίκες, από τις οποίες η µία διέμενε στη Γλυφάδα και η άλλη στην Καλλιθέα. Σύμφωνα µε τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, τα δέματα θα παραδίδονταν µέσω ΕΛΤΑ στους παραλήπτες τους. Οπως μάλιστα τότε ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «κάποιοι στην Ελλάδα εξοπλίζονται µε τη μέθοδο του… παζλ πολυβόλων και πιστολιών».
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν τότε, σε δεύτερη φάση τουλάχιστον άλλα τρία χαρτοκιβώτια με άλλα όπλα βρέθηκαν στο ίδιο αεροδρόμιο στις 18, στις 21 και στις 22 Νοεμβρίου 2011. Επιπλέον περίπου οκτώ ακόμα δέματα με όπλα βρέθηκαν σε ταχυδρομικές εταιρείες στην Αθήνα. Συνολικά δηλαδή είχαν εντοπιστεί 16 χαρτοκιβώτια με όπλα και εξαρτήματά τους. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε μια 30χρονη από τη Θεσσαλονίκη που κατηγορήθηκε ότι μεσολαβούσε για τη διανομή των δεμάτων με τα όπλα. Μέσω αυτής τότε διαπιστώθηκε ότι εγκέφαλος αυτής της «γέφυρας» ΗΠΑ με τη χώρα μας για εισαγωγή βαρέος οπλισμού ήταν ένα ιδιώτης που είχε κατηγορηθεί για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης αλλά και μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Σημειώνεται ότι μέσω του ίδιου αεροδρομίου είχε εισαχθεί στην Ελλάδα, με διαφορετικά πιστοποιητικά, μεγάλη ποσότητα όπλων που είχε εντοπιστεί τον Απρίλιο του 2012 σε πολυώροφο κτίριο στη Λούτσα.
Μετά τη διαπίστωση της κλοπής από τις
στρατιωτικές αποθήκες στη Λέρο πριν από δύο χρόνια είχε ζητηθεί η απογραφή
όπλων και πυρομαχικών από όλα τα στρατόπεδα της χώρας. Σύμφωνα με καταγραφές
της ΕΛ.ΑΣ. και στρατιωτικών αρχών, από το 1975 μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει
περίπου 30 κλοπές στρατιωτικού υλικού. Ωστόσο εκτιμάται ότι υπάρχουν δεκάδες
άλλες περιπτώσεις στρατιωτικών που κλέβουν τα στρατόπεδά τους, που δεν έχουν
εντοπιστεί ή δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
Πηγή:tovima.gr
Δημοσίευση σχολίου