Ελλάδα και Κύπρος θα γίνουν χώρες transit για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Σ. Αραβία στην ΕΕ, μέσω Α. Μεσογείου
αντιμετωπίζουμε τις ίδιες γεωπολιτικές προκλήσεις, με την Ανατολική Μεσόγειο να αποτελεί περιοχή κοινού ενδιαφέροντος και συμφερόντων.
“Είμαι ενθουσιασμένος που είμαι εδώ και είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφος John Defterios στο πλαίσιο του Future Investment Initiative, στο Ριάντ.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ενδεικτικά τα θέματα του μεταναστευτικού, της ενέργειας και της σταθερότητας και τόνισε το ρόλο της Ελλάδας ως χώρα πυλώνα σταθερότητας με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Ο Πρωθυπουργός μας αναφέρθηκε στις συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και στην ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη, ενώ έκανε λόγο για τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και το Ισραήλ μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη και για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σαουδικής Αραβίας με την ΕΕ, μέσω Κύπρου-Ελλάδας.
«Αν η περιοχή του Κόλπου μπορεί να παράγει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε ενδιαφέρον να έρθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας η οποία μπορεί να είναι transit χώρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να απαλλαγεί πλήρως από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη μέχρι το 2028.
Για την οικονομία είπε ότι «βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύκλου» και πως η Ελλάδα είναι σημαντικός επενδυτικός προορισμός. Είπε ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι μεγαλύτερη από 6%, τόνισε ότι πήγαμε εξαιρετικά καλά στον τουρισμό και είπε ότι η Ελλάδα θα είναι νικήτρια όταν τελειώσει η πανδημία του Covid-19.
«Είμαι χαρούμενος που πολλοί νέοι Έλληνες εργάζονται στην περιοχή του Κόλπου. Είμαι εξίσου χαρούμενος και όταν κάποιοι επιστρέφουν», υπογράμμισε σημειώνοντας πως προτεραιότητά του είναι η μείωση της ανεργίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα χρήματα που θα πάρει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και ανέφερε πως μαζί με τους εθνικούς πόρους και τις μεταρρυθμίσεις η χώρα αλλάζει.
Παράλληλα μίλησε για το τραπεζικό σύστημα και το γεγονός ότι έχουν ρυθμιστεί πολλά από τα κόκκινα δάνεια ενώ μεταξύ άλλων είπε ότι στο εμπόριο η Ελλάδα μπορεί να είναι εμπορικός κόμβος.
«Είμαστε ασφαλείς. Δεν νομίζω ότι υπάρχει γεωπολιτική απειλή», δήλωσε για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, προσθέτοντας πως «τελικά νομίζω ότι η Άγκυρα θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά» και σημείωσε:
«Νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει τις συμμαχίες μας. Έχουμε χαράξει τις γραμμές μας πολύ ξεκάθαρα, και ελπίζω ότι κάποια στιγμή, η Τουρκία θα συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί μας για να επιλύσουμε το ένα βασικό ζήτημα που εκκρεμεί, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ)».
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες βάσει των διεθνών συνθηκών και συνέχισε: «Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο αλλά δεν δεχόμαστε εκφοβισμούς και δεν θα δεχτούμε να παραβιαστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και πως «έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε για δεύτερη φορά στις εκλογές το 2023».
Ελλάδα- Κύπρος θα γίνουν ενεργειακοί πνεύμονες της ΕΕ
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έχει γίνει πολυδιάστατη όχι στα λόγια αλλά στα έργα.
Εκείνο που χαρακτηρίζει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι η δημιουργία μόνιμων και όχι ευκαιριακών συμμαχιών.
Οι πρόσφατες τεράστιας σημασίας μακροχρόνιες Αμυντικές Συμφωνίες Στρατηγικής Συνεργασίας της χώρας μας με Γαλλία και ΗΠΑ ήταν μόνο η αρχή.
Η Ελλάδα αντιλαμβανόμενη το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ και εκμεταλλευόμενη την πολύ μεγάλης στρατηγικής σημασίας θέση της, καθώς και τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις της με χώρες της Μ. Ανατολής, όπως της φίλης και συμμάχου χώρας του Ισραήλ, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, επιδιώκει μαζί με την Κύπρο να γίνουν χώρες transit για την ΕΕ, τόσο για το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Αιγύπτου, όσο και για ηλεκτρικό ρεύμα από την Αίγυπτο, αλλά και την Σαουδική Αραβία.
Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι ιδιαίτερα κομβικής σημασίας όχι μόνο από οικονομικής και ενεργειακής άποψης αλλά και από άποψης ασφαλείας της Ελλάδας-Κύπρου έναντι της Τουρκίας, αφού πλέον τεράστια οικονομικά συμφέροντα θα “δένουν” Σ. Αραβία-Κύπρο-Ελλάδα-ΕΕ στην περιοχή της Α. Μεσογείου
Η όδευση μήκους 2800 χιλιομέτρων θα φέρνει ηλεκτρικό ρεύμα από την Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.
Δυστυχώς πλανώνται “πλάνη οικτρή”, όσοι πιστεύουν ότι τυχόν απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία στην Τουρκία, θα σημαίνει ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Για του λόγου το αληθές ο ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευση CHP, Κιλιτζλαρογλου, έχει κατηγορήσει τον Ερντογάν ως προδότη γιατί τάχα παρέδωσε την κυριαρχία 17 νησιών στην Ελλάδα!!.
Με αυτόν και το κόμμα του σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν ή πρόωρης ειρηνικής ή βίαιης αποχώρησης του από την εξουσία, θα κληθούμε να μιλήσουμε για τα ελληνοτουρκικά.
Συνεπώς η Ελλάδα χρειάζεται τη δημιουργία στέρεων και με βάθος χρόνου συμμαχιών.
Πηγή: pentapostagma.gr
Δημοσίευση σχολίου