Τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της εποχιακής γρίπης!

 



Μελέτη ανέδειξε δύο φάρμακα που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη λοίμωξη από την εποχιακή γρίπη.

 

Η εμπειρική θεραπεία με αντιγραφικά φάρμακα για την εποχική γρίπη συστήνεται για όλους τους ανθρώπους με γριπώδη συνδρομή, ειδικά για όσους έχουν σοβαρά συμπτώματα από το αναπνευστικό και χρήσιμο νοσηλείας, για τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών αλλά και για μη νοσηλευόμενους που έχουν συμπτώματα γρίπης. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να ακολουθείται και σε περιόδους συνύπαρξης στην κοινότητα των ιών της γρίπης και του SARS-CoV-2. Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι νοσούν ταυτόχρονα από τον COVID-19 και η γρίπη μεταδίδουν τον ιό SARS-CoV-2 για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με όσους νοσούν μόνο από COVID-19.

 

Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση 26 τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών που δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο περιοδικό JAMA NetworkOpen   σύγκριση με τα διαθέσιμα αντιικά   φάρμακα για την εποχική γρίπη σε υγιείς ενήλικες όλων των ηλικιών και σε παιδιά.  Η ανάλυση συμπεριέλαβε τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες που σύγκριναν αναστολείς της νευραμινιδασής (οσελταμιβίρη, περαμιβίρη, ζαναμιβίρη, λαναμιβίρη) και αναστολείς της ενδονουκλεάσης (μπαλοξαβίρη), με εικονικό φάρμακο. Ο Σκοπός της μελέτης ήταν να απαντήσει στο ερώτημα ποιοτικά από τα διαθέσιμα αντιικά φάρμακα έναντι της εποχιακής γρίπης έχει την καλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένης Κορμομπόκη, Θεοδώρας Ψαλτοπούλου και Θάνου Δημόπουλου (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτής της μελέτης.
Στη μελέτη αναλύθηκαν συνολικά δεδομένα από 11.897 χρήστες, με μέση ηλικία τα 32 έτη, 52,9% εκ των οποίων ήταν άνδρες. Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης αναφέρεται ότι όλα τα φάρμακα σχετίζονται με στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι του εικονικού φαρμάκου ως προς τη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων της γρίπης. Η ζαναμιβίρη σχετίστηκε με το μικρότερο χρονικό διάστημα από την έναρξη μέχρι την ύφεση των συμπτωμάτων και η μπαλοξαβίρη σχετίστηκε με τη χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών σχετιζόμενων με τη γρίπη και το χαμηλότερο ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών, σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.

Με βάση τα ευρήματα αυτά οι ερευνητές καταλήγουν ότι το αντιικό φάρμακο ζαναμαβίρη θα πρέπει να χορηγηθεί στο συντομότερο δυνατό σε συνδυασμό με συμπτώματα γρίπηςγρίπης, ενώ σε όσους θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών θα πρέπει να χορηγηθεί το αντιλογικό φάρμακο μπαλοξαβίρη.





ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

news4health.gr


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas