Ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ μέσω ΑΜΚ 750 εκατ.Με κατάργηση δικαιώματος προτίμησης θα εκδοθούν οι νέες μετοχές- Χάνει την πλειοψηφία το Δημόσιο.

 



Σε έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ οδηγεί η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, κατά 750 εκατ. ευρώ, που ενέκρινε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, καθώς οι φορείς του Δημοσίου που ελέγχουν σήμερα την πλειοψηφία των μετοχών (Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΦΚΑ) δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση σύμφωνα με τη σημερινή αναλογία της συμμετοχής τους και το συνολικό ποσοστό τους, που φθάνει σήμερα το 55%, θα καταστεί μειοψηφικό. Αντίθετα, η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, από περίπου 45% σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 50%.

 

Πρόθεση της ΔΕΗ, όπως ανακοινώθηκε, είναι να αντλήσει νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα καθορισθεί με book building και θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο που υιοθέτησαν συστημικές τράπεζες στις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου. Δηλαδή, θα υπάρξει δημόσια προσφορά μετοχών εντός και εκτός Ελλάδας με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μετοχές κατά προτεραιότητα, κατ' αντιστοιχία στο ποσοστό της συμμετοχής τους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους ξένους επενδυτές, στο σκέλος της διεθνούς προσφοράς μετοχών.

 

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν εμπιστευτικές διερευνητικές κινήσεις από τη διοίκηση της ΔΕΗ για να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και διαπιστώθηκε ότι είναι σημαντικό, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ΑΜΚ. Ήδη, άλλωστε, η ΔΕΗ έχει καταφέρει να εκδώσει με επιτυχία ομόλογα με ρήτρα βιωσιμότητας στη διεθνή αγορά δύο φορές, τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

 

Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι με την αύξηση θα επιταχυνθεί η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 8,4 δισ. ευρώ έως το 2026, που έχει τους ακόλουθους στόχους:

 

Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών σταθμών, στα 9/IGW, που μεταφράζεται σε στόχο EBITDA, ύψους 1,7 δισ. ευρώ,

Διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,

Αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2022-2026 και αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης να εξουσιοδοτηθεί η διοίκηση να προχωρήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την ΑΜΚ. Διεθνείς συντονιστές της έκδοσης θα είναι οι Citigroup Global Markets Europe AG και Goldman Sachs Bank Europe SE.

 

Ο πρόεδρος και CEO, Γιώργος Στάσσης τονίζει «η ΑΜΚ θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει απτά αποτελέσματα, καθώς και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας. Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα μπορέσει να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ με στόχο τη σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα μπορέσει να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι οριστικές αποφάσεις για την ΑΜΚ θα ληφθούν από την επερχόμενη Γενική Συνέλευση».


ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas