Αυτές είναι οι 4 περιοχές στόχος του “Εγκέλαδου”-Η ρωσική μέθοδος πρόγνωσης και η σχέση με την Πανσέληνο.

 



Γράφαμε και το πρωί για έκτακτη συνεδρίαση σεισμολόγων για την Θήβα και τις προειδοποιήσεις πως "οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι"

Για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες σε όλη τη χώρα μίλησε ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις τέσσερις περιοχές που είναι στο «στόχαστρο» του Εγκέλαδου.

«Οι σεισμοί στη Νίσυρο είναι τεκτονικοί. Η ακολουθία είναι από πέρυσι, πάνω σε ένα τεκτονικό ρήγμα. ο μεγαλύτερος σεισμός της ακολουθίας είναι ένας σεισμός ήταν τον Ιούνιο με 5,7 Ρίχτερ. Ο χθεσινός σεισμός ήταν 4,4 Ρίχτερ και ξύπνησε τους κατοίκους γιατί έγινε τη νύχτα. Σε μια ώρα είχανε τρεις δονήσεις», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» στην ΕΡΤ ο κ. Χουλιάρας.

«Αυτή την στιγμή έχουμε τέσσερις πηγές που είναι ενεργές, με μικρούς σεισμούς, για πάρα πολλούς μήνες. Αυτό έχει αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πάρα πολλοί κάτοικοι από μικρούς σεισμούς στην περιοχή της Νισύρου, της Θήβας, στην Κρήτη και στην περιοχή της Ναυπάκτου, στο Αίγιο. Ευτυχώς ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε φέτος, τα 7 Ρίχτερ στη Σάμο, μας έχουν αφήσει ήσυχους, γιατί από εκεί περιμέναμε αλλεπάλληλους μετασεισμούς των 5 Ρίχτερ», δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. 

Μόνο που η αύξηση των σεισμικών δονήσεων δεν είναι ελληνικό μονάχα φαινόμενο. Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των σεισμών προς το παρόν δεν είναι εντελώς κατανοητές στους επιστήμονες. Ίσως, αυτό οφείλεται στην πολυπλοκότητα του τεκτονικού συστήματος της γήινης επιφάνειας, που διαμορφώθηκε στη διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων.

 

Η ρώσικη μέθοδος πρόβλεψης

 

Όμως αυτό δεν εμποδίζει τους Ρώσους ειδικούς να κάνουν επιτυχείς προγνώσεις καταστροφικών γεγονότων στη λιθόσφαιρα της Γης.

Στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεωρίας Πρόγνωσης Σεισμών της Ρωσίας εκπονήθηκε μοναδική στο είδος της μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και μερικές δεκαετίες. Στη βάση τεσσάρων βασικών παραμέτρων οι Ρώσοι σεισμολόγοι προσδιορίζουν, αν το ερευνούμενο σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση έγερσης.

Εξετάζεται η συχνότητα των σεισμών, η απόκλιση αυτής της παραμέτρου από τα δεδομένα πολυετών παρατηρήσεων, η συγκέντρωση των σεισμών στην περιοχή και τα χαρακτηριστικά της συγκέντρωσης τους. Ακριβώς αυτές οι 4 παράμετροι καθορίζουν, αν μπορεί να ξεσπάσει καταστροφή, υποστηρίζουν ο ιΡώσοι επιστήμονες.

Η επιτυχία στις προγνώσεις που κάνουν οι Ρώσοι σεισμολόγοι είναι πολύ σημαντική.

 

Επιστήμονες συνδέουν τη σεισμική έξαρση με την Πανσέληνο

 

Πριν από μερικά χρόνια, το περιοδικό «Nature», παρουσίασε ερευνητική μελέτη σεισμολόγων από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, η οποία δείχνει ότι η ενεργοποίηση ρηγμάτων μπορεί να προκληθεί από τα παλιρροϊκά κύματα, που οφείλονται στις κινήσεις του ηλίου και του φεγγαριού. 

Χρησιμοποιώντας σεισμόμετρα εγκατεστημένα σε γεωτρήσεις στην περιοχή του ρήγματος του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Μπέρκλει παρατήρησε αύξηση της μικροσεισμικής δραστηριότητας, σε περιόδους πανσελήνου και ηλιακών εκρήξεων.

Ο λόγος για την αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας, όπως πιστεύουν οι σεισμολόγοι, οφείλεται στις μεταβολές της υδροστατικής πίεσης σε μεγάλα βάθη, της τάξεως των 10 και 20 χιλιομέτρων στην περιοχή όπου συμβαίνουν οι σεισμοί από τα παλιρροϊκά κύματα κατά την περίοδο των πανσέληνων και των ηλιακών εκρήξεων.

Επίσης σύμφωνα με το περιοδικό NATURE ο σεισμός των 9,1 Ρίχτερ που προκάλεσε το τσουνάμι του 2004 αποσταθεροποίησε το διαβόητο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, σε απόσταση 8.000 χιλιομέτρων, και πιθανότατα και άλλες σεισμογενείς περιοχές, αναφέρουν Αμερικανοί γεωλόγοι. 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι ισχυροί σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν δονήσεις σε μακρινές αποστάσεις, ένα φαινόμενο που θυμίζει ντόμινο. Όμως μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, δείχνει ότι οι νέοι σεισμοί μπορούν να συμβούν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων ακόμα και μήνες μετά την αρχική δόνηση που τους πυροδότησε.

Εξετάζοντας σεισμικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 22 χρόνια στην πόλη του Πάρκφιλντ, ακριβώς πάνω από το διαβόητο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ διαπίστωσαν ότι η σεισμική δραστηριότητα παρουσίασε έξαρση το 2005, λίγους μήνες μετά το σεισμό της Σουμάτρας που προκάλεσε το τσουνάμι το Δεκέμβριο του 2004.

 

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 

 Πηγή: pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas