Η Άγκυρα «κουνά το δάχτυλο» στην Αθήνα: «Ο Γ. Βαρυθυμιάδης ήρθε προκλητικά στην χώρα μας»

 



 

Συνειδητή επιλογή των Τούρκων η απέλαση του Γιώργου Βαρυθυμιάδη

Κρατούμενος στην Τουρκία για έξι ώρες, μέχρι να μπει στο αεροπλάνο για την απέλασή του στην Ελλάδα, παρέμεινε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας (ΠΟΕ), Γιώργος Βαρυθυμιάδης, το όνομα του οποίου -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- βρίσκεται στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων στην Τουρκία.

 

 

Βανδαλισμοί περιουσιών μεταναστών στην Τουρκία-Ο ρατσισμός στα ύψη-Αναμένεται νέο κύμα μεταναστών στην Ελλάδα;

Το θέμα της απέλασης του Πρόεδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πόντου Γιώργου Βαρυθυμιάδη, ως γνωστόν έχει προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας, για το οποίο τα τουρκικά ΜΜΕ δίνουν την δική τους εκδοχή, την οποία παραθέτουμε παρακάτω:

 

"Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πόντου Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος έφτασε στην Τουρκία το βράδυ από την Αθήνα,  για να παρακολουθήσει τη λειτουργία που θα τελέσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Μονή Σουμελά, απελάθηκε στη χώρα του με αεροπλάνο στην Αθήνα το ίδιο βράδυ.

 

Μετά από αυτό η Αθήνα προέβη σε επίσημη διαμαρτυρία. Παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το θέμα, ο Salih Meriç, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Rumelian Association της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε:

 

«Είναι απαράδεκτο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πόντου, Βαρυθυμιάδης, ο οποίος απαιτούσε γη από την Τουρκία, να έρθει προκλητικά στη χώρα μας και να προκαλέσει διπλωματική ένταση».

 

 

Οι δραστηριότητες της "Παναγίας Σουμελά", που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στην ομώνυμη Μονή στην Τραπεζούντα υπό την ηγεσία του Ελληνικού Πατριαρχείου, έφεραν την Τουρκία και την Ελλάδα αντιμέτωπες και προκάλεσαν διπλωματική κρίση.

 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πόντου Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος ήθελε να μεταβεί στην Τραπεζούντα μέσω Κωνσταντινούπολης για την τελετή στην οποία θα παρευρεθεί και ο πνευματικός ηγέτης του Πατριαρχείου, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Εν τω μεταξύ, μαθεύτηκε ότι η ελληνική συνοδεία που ήθελε να παρακολουθήσει τη λειτουργία στη Μονή Sümela έλαβε άδεια εισόδου.

 

Ο Βαρυθυμιάδης, κρατήθηκε για έξι ώρες και στη συνέχεια απελάθηκε και στάθηκε η αιτία που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Αναφέρθηκε ότι ο απελαθείς Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πόντου, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ήταν «ανεπιθύμητος» από την Τουρκία επειδή πραγματοποιούσε δραστηριότητες απαιτώντας γη από την Τουρκία.

 

Ο Salih Meriç, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Rumelian Association της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος ενημέρωσε τη Milliyet για το θέμα, δήλωσε:

 

"Αυτό το τελετουργικό θα μεταδοθεί ζωντανά στο τρίτο κανάλι της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης στις 10:00. Αυτά όσον αφορά την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης στη χώρα μας. Πάντως, η αμοιβαιότητα αναφορικά με τη συνθήκη της  Λωζάνης δεν ισχύει, αφού τα δικαιώματα της μουσουλμανικής-τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που λέγαμε χρόνια, καταπατώνται ένα-ένα κάθε μέρα.

 

Είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πόντου, Βαρυθυμιάδης, που ζήτησε γη από την Τουρκία, ήρθε προκλητικά στη χώρα μας και προκάλεσε διπλωματική ένταση».

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Tanju Bilgiç, τόνισε την «κυριαρχία» στην απάντησή του σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα. Ο Μπίλγκιτς είπε:

 

"Το βρίσκουμε περίεργο και απορρίπτουμε τη δήλωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας ενός Έλληνα πολίτη που δεν έχει επίσημο καθήκον και τίτλο και ο οποίος κατέχει ένα συνηθισμένο διαβατήριο. Υπενθυμίζουμε στην Ελλάδα ότι η εξουσία να καθορίζει τους όρους εισόδου στη χώρα είναι το κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους ».

 

Σημειώνοντας ότι αυτός ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εισόδου στην Τουρκία, υποβλήθηκε σε έλεγχο στο αεροδρόμιο σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και τους τουρκικούς νόμους, και στάλθηκε πίσω στη χώρα του μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ο Bilgiç δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το εν λόγω πρόσωπο επικοινώνησε με το Προξενείο."

 

 

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε τα εξής:

 

-Oι Τούρκοι δεν αποδέχονται την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, αφού το μνημονεύουν ως Ελληνικό Πατριαρχείο και όχι ως Οικουμενικό.

 

- Η απέλαση του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πόντου Γιώργου Βαρυθυμιάδη, ήταν προαποφασισμένη προκειμένου να "πονέσει" τον Ποντιακό Ελληνισμό, την ημέρα του εορτασμού του Συμβόλου του, της Παναγίας Σουμελά.

 

Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι η παραπάνω ενέργεια θα πρέπει να  αποτελέσει προηγούμενο ανάλογου χειρισμού των Ελληνικών αρχών, για όσους Τούρκους φραστικά ή εγγράφως κάνουν λόγο για "τουρκική Θράκη" αντί για Ελληνική Θράκη ή "νησιά της θάλασσας¨" αντί για Ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, και οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.

 

Αυτοί θα πρέπει να απελαύνονται άμεσα.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή:pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas