Η ολική χοληστερίνη του αίματος, επίσης γνωστή ως το επίπεδο της
χοληστερόλης ορού, αξιολογείται ανάλογα με τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής
ασθένειας που ο κάθε τύπος χοληστερόλης προκαλεί.
Η χοληστερίνη υπολογίζεται σε χιλιοστόγραμμα (mg) χοληστερόλης για κάθε
δεκατόλιτρο (dL) αίματος. Ένα αποτέλεσμα κάτω από 200 mg/dL (5,2 mmol/L) είναι
ιδανικό. Ένα επίπεδο κάπου μεταξύ 200-239 mg/dL (5,2-6,2 mmol/L) βρίσκεται
οριακά κάτω από το νούμερο υψηλού κινδύνου. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός
σας μπορεί να σας συστήσει ένα διαιτητικό πλάνο με χαμηλή χοληστερόλη. Μια τιμή
πάνω από 240 mg/dL (6,3 mmol/L) είναι το όριο υψηλού κινδύνου.
Τι να τρώτε και τι όχι για να πέσει η χοληστερίνη
Τροφές που αυξάνουν την χοληστερόλη αίματος
Προσπαθήστε να περιορίσετε γενικά την ποσότητα των τροφίμων που
καταναλώνετε και τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, όπως:
Βούτυρο
Σκληρές μαργαρίνες
Λαρδί
Λιπαρό κρέας και προϊόντα κρέατος, όπως τα λουκάνικα
Πλήρη λιπαρά τυριά, γάλα, κρέμες γάλακτος και γιαούρτια
Καρυδέλαιο, φοινικέλαιο και κρέμα καρύδας
Επιπλέον, πολλές τροφές, όπως η σοκολάτα γάλακτος, τα ζαχαρωτά, τα κέικ,
οι πουτίγκες, τα μπισκότα κ.α., τα οποία περιέχουν υλικά από την παραπάνω λίστα
μπορεί επίσης να αυξήσουν την χοληστερόλη.
Πηγή: Iatropedia.gr
Δημοσίευση σχολίου