Ποιοι είναι οι βασικοί
κανόνες για να αποφύγουμε τις καλοκαιρινές τροφικές δηλητηριάσεις. Τι συνιστά
διαχρονικά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Η ζέστη του καλοκαιριού
μπορεί εύκολα να υπονομεύσει την ασφάλεια των τροφίμων, πόσο μάλλον εφέτος που
οι ακραίες θερμοκρασίες διαδέχονται η μία την άλλη. Για να αποφύγουμε τα
χειρότερα, πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν αγοράζουμε τρόφιμα.
Ο ΕΦΕΤ είχε εκδώσει
ορισμένες οδηγίες, οι οποίες παραμένουν επίκαιρες. Όπως αναφέρει, η ζέστη
επιταχύνει την αλλοίωση των τροφίμων. Έτσι, οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι
συνηθισμένες όταν προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση
των απαραίτητων όρων υγιεινής.
Η εκδήλωση της
δηλητηρίασης εξαρτάται από τον παράγοντα που την προκαλεί. Τα συμπτώματά της
(π.χ. έμετος, διάρροια, πυρετός κ.λπ.) μπορεί να εκδηλωθούν:
Μετά από μισή ώρα από
την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου
Μετά από λίγες ώρες
Ακόμα και μετά από
μερικές ημέρες
Για την αποφυγή πιθανών
τροφικών δηλητηριάσεων από αλλοιωμένα τρόφιμα ο ΕΦΕΤ συνιστά τα εξής:
Γενικές συμβουλές
Οι καταναλωτές που
αγοράζουν τρόφιμα πρέπει:
Να ελέγχουν τα βασικά
χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση, συσκευασία και ημερομηνία
λήξης)
Να ελέγχουν τις
συνθήκες διατήρησής τους
Να μην επιλέγουν
προϊόντα ψύξης ή κατάψυξης για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν συντηρούνται
σωστά. Τα προϊόντα ψύξης πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μικρότερες των
7ο C και τα προϊόντα κατάψυξης σε θερμοκρασίες μικρότερες των -18ο C (μείον 18
βαθμοί Κελσίου)
Τα ψυγεία και οι
καταψύκτες από όπου προμηθεύονται τα τρόφιμα να μην εκτίθενται στον ήλιο.
Να μην επιλέγουν
τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο, σε έντομα, σκόνη κ.λπ.
Να τοποθετούν τα
τρόφιμα στο ψυγείο όσο γίνεται πιο σύντομα μετά την αγορά τους
Ιδιαίτερη προσοχή
χρειάζεται το εμφιαλωμένο νερό. Πρέπει να διατηρείται σε σκιερό μέρος.
Επιπλέον, οι άδεις φιάλες δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται, αλλά να
απορρίπτονται στους κάδους ανακύκλωσης.
Στα
εστιατόρια
Οι καταναλωτές που
τρώνε στα εστιατόρια όχι μόνο πρέπει να τρώνε καλομαγειρεμένο φαγητό (π.χ.
καλοψημένο κρέας και πουλερικά), αλλά να προσέχουν και τα εξής:
Να επιλέγουν εστιατόρια
που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των
τροφίμων
Να μην καταναλώνουν
φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, οσμή και γεύση
Να μην καταναλώνουν
λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά
Στα καταστήματα
γρήγορου, έτοιμου φαγητού
Όταν οι καταναλωτές
αγοράζουν τρόφιμα από καταστήματα ταχείς εξυπηρέτησης, τα οποία θα καταναλώσουν
αμέσως ή στο σπίτι, πρέπει να προσέχουν τα εξής:
Να επιλέγουν
καταστήματα που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την
προστασία των τροφίμων
Να επιλέγουν έτοιμα
σάντουιτς που διατηρούνται στο ψυγείο, εάν δεν παρασκευαστούν εκείνη την ώρα
Όταν επιλέγουν έτοιμα
γεύματα που σερβίρονται ζεστά, να βεβαιώνονται ότι διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 65ο C
Να βεβαιώνονται ότι οι
σαλάτες των salad bar διατηρούνται σε ψυχρό χώρο. Πρέπει επίσης να είναι
προφυλαγμένες από ζέστη, ήλιο, έντομα, σκόνη κ.λπ.
Να βεβαιώνονται ότι τα
χύμα παγωτά διατηρούνται σε ψύξη. Πρέπει επίσης να είναι σκληρά, να μην
εκτίθενται στον ήλιο, σε έντομα, σκόνη κ.λπ. και να σερβίρονται με καθαρά
εργαλεία
Να βεβαιώνονται ότι τα
ψυγεία με αναψυκτικά και νερό δεν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο
Να απορρίπτουν τα
έτοιμα φαγητά, εάν δεν τα καταναλώσουν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και
δεν τα διατήρησαν στο ψυγείο
Πηγή:iatropedia.gr
Δημοσίευση σχολίου