H δήλωση Μπάιντεν που σόκαρε την Τουρκία: ''Έρχεται το Μ. Κουρδιστάν''

 



Οι αποκαλύψεις Μπαρζανί στο βιβλίο του δυναμιτίζουν εκ νέου τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Το βιβλίο «Σημείωση για την Ιστορία», που γράφτηκε από τον Μασούντ Μπαρζανί, τον πρώην Πρόεδρο της Ιρακινής Κουρδικής Περιφέρειας (KRG), εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Avesta αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

 

"Στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, ο λαός του Κουρδιστάν έκανε την επιλογή του ειρηνικά, και αυτές οι νόμιμες εκλογές οδήγησαν σε επιτυχία. Η στάση του Ιράκ, των γειτονικών χωρών και της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις ειρηνικές εκλογές του λαού του Κουρδιστάν ήταν σκληρή, μακριά από αρχές της ανθρώπινης αξίας και της συνύπαρξης''.

 

 

Αυτές οι λέξεις ανήκουν στον Μασούντ Μπαρζανί, πρώην Πρόεδρο της Ιρακινής Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG).

 

Ο Μπαρζανί περιέλαβε αυτές τις λέξεις στο βιβλίο του "Σημείωση για την Ιστορία" στο οποίο έγραψε για την πρόσφατη ιστορία του KRG, τα γεγονότα κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, τα γεγονότα της 16ης Οκτωβρίου, την επίσκεψή του στην Αμερική, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.

 

"Η ζωή μας θα είναι αρκετή για να δούμε την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν"

Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2015, o  Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα του είπε :

 

"Ο κουρδικός λαός υπέφερε πολύ τον περασμένο αιώνα. Έχουμε δοκιμάσει όλα τα μέσα, είμαστε κουρασμένοι από αυτήν την κατάσταση. Οι Κούρδοι πληρώνουν το τίμημα εδώ και εκατό χρόνια. Κάθε έθνος καθορίζει το δικό του πεπρωμένο και αποφασίζει σύμφωνα με τη θρησκεία του, τους ανθρωπιστικούς νόμους και τα έθιμα. Πηγαίνουμε στο δημοψήφισμα, αλλά προς το παρόν προτεραιότητά μας είναι ο αγώνας ενάντια στο ISIS. Η Βαγδάτη δεν αποδέχεται τη συνεργασία μας".

 

Ο Μπαρζανί, σημειώνοντας ότι άκουσε προσεκτικά τα λόγια του Ομπάμα, στη συνέχεια αναφέρει τα εξής:

 

"Ο Ομπάμα είπε ότι το αρχείο Κούρδων και Ιράκ βρίσκεται στα χέρια του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και ότι πρέπει να καθίσουμε να μιλήσουμε με τον Μπάιντεν."

 

Την επόμενη μέρα είχαμε μια μακρά συνάντηση με  τον Μπάιντεν. Μιλήσαμε ανοιχτά για την εκατονταετή ιστορία μας με το Ιράκ και την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν. Εξέφρασε με σαφήνεια τις απόψεις της χώρας του για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, τα προβλήματα και τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή και τελικά είπε:

 

«Και οι δύο θα ζήσουμε αρκετό καιρό ακόμα για να δούμε την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, αλλά κάποια στιγμή θα υλοποιηθεί»!

 

Αναφερόμενος στα γεγονότα στο Κιρκούκ στις 16 Οκτωβρίου 2017, ο Μπαρζανί δηλώνει ότι το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας είναι ευκαιρία και ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί με κάθε τρόπο, ακόμη και αν δεν διεξαχθεί δημοψήφισμα.

 

Υπενθυμίζουμε ότι στις 16 Οκτωβρίου 2017, είχαν σημειωθεί ανταλλαγές πυρών πυροβολικού  τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα νότια της πόλης του Κιρκούκ, όπως ανέφεραν αξιωματικοί του ιρακινού ομοσπονδιακού στρατού και εκπρόσωποι των Κούρδων, λίγες ώρες αφότου ομοσπονδιακές δυνάμεις και παραστρατιωτικοί προωθήθηκαν στην επαρχία, την οποία διεκδικούν η Βαγδάτη και η Αρμπίλ.

 

Λίγη ώρα νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα απέσπασαν «αμαχητί» τον έλεγχο «μεγάλων τμημάτων» της επαρχίας από τους Πεσμεργκά. Πηγές προσκείμενες στον στρατό και στους Πεσμεργκά έκαναν λόγο για εκτοξεύσεις ρουκετών Κατιούσα νότια της πρωτεύουσας της επαρχίας Κιρκούκ.

 

Ο  τότε πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, έδωσε τη «διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να επιβάλουν την τάξη και την ασφάλεια στο Κιρκούκ σε συνεργασία με τους κατοίκους και με τους Πεσμεργκά», όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

 

 

Ο στρατός επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό του «βάσεις και ομοσπονδιακές εγκαταστάσεις στην επαρχία του Κιρκούκ», ανέφερε η  τότε κυβέρνηση.

 

Σκοπός της προώθησής του ήταν να καταλάβει μια αεροπορική βάση και πετρελαιοπηγές που οι Κούρδοι έλεγχαν εδώ και τρία χρόνια, εν μέσω του χάους που είχε προκαλέσει η προέλαση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

 

Οι αποκαλύψεις του Μπαρζανί ουσιαστικά επιβεβαιώνουν κάτι το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στα ΜΜΕ, ότι  δηλαδή οι ΗΠΑ επιθυμούν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους του Κουρδιστάν και μάλιστα σύντομα.

 

Το θέμα με τους Κούρδους είναι ότι αυτό δεν κατέστη δυνατόν γιατί εδαφικά διαμένουν σε 4 κράτη, δηλαδή στην Τουρκία-Συρία-Ιράκ-Ιράν.

 

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 

Πηγή: pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas