Απόφαση «βόμβα» για την παγκόσμια γεωοικονομία! Υπολογίζουν χωρίς την Ρωσία

 



Κομμένες οι χρηματοδοτήσεις και οι επιχορηγήσεις στα ορυκτά καύσιμα.

Οι επτά πιο προηγμένες βιομηχανικά χώρες συμφώνησαν σήμερα να σταματήσουν τη χρηματοδότηση έργων που καταναλώνουν άνθρακα και εκπέμπουν διοξείδιο μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και να διακόψουν σταδιακά κάθε επιχορήγηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο παροχής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από τις τεράστιες οικονομικές απώλειες και τον κίνδυνο να κλείσουν κολοσσοί παραγωγής παγκόσμια, ο κίνδυνος να μένουν μεγάλες περιοχές του πλανήτη ακόμα και χωρίς ρεύμα και θέρμανση, είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός.

 

Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και η Ελλάδα με την Στρατηγική που θα ακολουθήσει, ώστε να μεταβεί κι αυτή σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και σας ενημέρωσε το el.gr ΕΔΩ

 

Το θέμα βέβαια είναι, αυτή η πρωτοβουλία -για την οποία η Γερμανίδα υπουργός Σβένια Σούλτσε, δήλωσε ότι θα ανοίξει τον δρόμο στις άλλες χώρες να ακολουθήσουν αυτά τα δυνατά βιομηχανικά κράτη στον δρόμο που χαράζουν με αυτή την απόφαση-, αν βρίσκει σύμφωνη τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται μάλιστα, ότι η Ρωσία απέχει από το συμβούλιο και γι’ αυτό από G8 oνομάζεται πλέον G7.

 

Άλλωστε ο Πούτιν έχει μια από τις πλουσιότερες χώρες σε ορυκτό πλούτο και τα έσοδα που αποκομίζει το κράτος του είναι σίγουρο πως δεν θα τα θυσιάσει στον βωμό καμιάς πράσινης ανάπτυξης, ενώ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, ότι πρώτη προτεραιότητα για το ρωσικό κράτος αποτελεί η αύξηση του πληθυσμού της χώρας, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την πράσινη Ατζέντα 2030. Στην ετήσια ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση στην Κεντρική Έκθεση Manege της Μόσχας, ο Πούτιν είχε δηλώσει, πως ναι μεν χρειάζεται νέα προσέγγιση στο ζήτημα της ενέργειας και πως η Ρωσία χρειάζεται να προσαρμόσει την οικονομία της στα νέα δεδομένα, αλλά η χώρα έχει σκοπό τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, μια θέση που πάλι έρχεται σε αντίθεση με όσα πρεσβεύει η Aτζέντα 2030. Μπορείτε να δείτε όλη την ομιλία του ΕΔΩ.

 

Τώρα έρχονται οι υπουργοί Περιβάλλοντος της G7, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, να ανακοινώσουν ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα σταματήσουν να επιδοτούν συμβατικές μονάδες καύσης άνθρακα, όπως ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Σβένια Σούλτσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

 

«Η G7 συμφωνεί ότι κάθε νέα επένδυση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα θα πρέπει να σταματήσει τώρα, επειδή δεν είναι συμβατή με τον στόχο», συνεχίζει η ανακοίνωση. Ο στόχος αυτός, όπως καθορίστηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, είναι να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου –σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα– μέχρι το τέλος του αιώνα.

 

Η Σούλτσε σημείωσε ότι πρόκειται «για ένα σημαντικό βήμα προόδου αφού μόνο έτσι εμείς, οι βιομηχανικές χώρες, μπορούμε να απαιτήσουμε να μας ακολουθήσουν και οι άλλες στον δρόμο αυτόν».

 

Οι επτά χώρες δεσμεύτηκαν επίσης ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα «όσο το δυνατόν περισσότερο» κατά τη δεκαετία του 2030.

 

Οι υπουργοί επιθυμούν επίσης οι χώρες τους να επιτύχουν την κλιματική ουδετερότητα «το αργότερο μέχρι το 2050». Η Γερμανία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θέλει να πετύχει αυτόν τον στόχο μέχρι το 2045.

 

Η Βρετανία, η οποία προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην G7, θα οργανώσει τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη τη σύνοδο COP26 για το κλίμα, η οποία αναβλήθηκε πέρσι λόγω της πανδημίας της Covid-19.

 

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι προέτρεψε τις χώρες της G20 να λάβουν παρόμοια μέτρα, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν από την G7 και να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους όσον αφορά τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

 

photo vid screenshot

 

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas