Ο 25χρονος υπεβλήθη σε επέμβαση, παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και αποφασίστηκε να μεταφερθεί στην Ελλάδα.
Από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε χωρίς σφυγμό. Ο χρόνος μοιάζει να πάγωσε και το δράμα να κορυφώθηκε όταν μητέρα στην Αλβανία κλήθηκε να διαχειριστεί τον απρόσμενο θάνατο του 25χρονου γιου της, ο οποίος εισήχθη σε ιδιωτική κλινική αδυνατίσματος, υποβλήθηκε σε επέμβαση, στη συνέχεια παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και αποφασίστηκε να μεταφερθεί στην Ελλάδα, όπου κατά τη διακομιδή ανακοινώθηκε ο θάνατός του.
Αναπάντητα ερωτηματικά και βουβό πόνο δημιουργεί η ιστορία του Σπάρτακου Μάζη, ο οποίος δεν έπασχε από κάποιο νόσημα κι όμως βρέθηκε νεκρός, χωρίς οι αρμόδιοι να μπορούν να παρουσιάσουν αξιόπιστες εξηγήσεις για την κατάληξή του. Τέσσερα χρόνια μετά το αναπάντεχο τέλος, η υπόθεση έρχεται και πάλι στο φως της δημοσιότητας, με τις εισαγγελικές αρχές της Αλβανίας να την επανεξετάζουν, και την οικογένεια του νεαρού να επανεκκινεί τις νομικές διαδικασίες, αναζητώντας μανιακά λύσεις.
Η συνεργασία Αλβανού και Έλληνα γιατρού, που χειρουργούσε στα Τίρανα και εισηγήθηκε τη μεταφορά του Σπάρτακου σε ελληνικό νοσοκομείο, προκάλεσε ένα πλέγμα σύγχυσης.
Το γεγονός ότι στον 25χρονο αφαιρέθηκαν βασικά όργανα, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιος συγκεκριμένος λόγος ούτε καν η στοιχειώδης αιτιολογία και ενημέρωση, σύμφωνα με όσα καταθέτει η μητέρα, δημιουργεί υποψίες για παράνομη δραστηριοποίηση κυκλώματος εμπορίας οργάνων.
«Εμείς μάθαμε ότι είχαν αφαιρεθεί τα όργανα, όταν η σορός επέστρεψε στην Αλβανία, μετά τη νεκροψία», δηλώνει η μητέρα, Ζανέτι, με τη θλίψη και την οργή να την κυριεύουν.
«Ακόμη και σήμερα δεν ξέρω τι έγινε. Καλύτερα να μου έλεγαν ότι έγινε λάθος παρά να με κοροϊδεύουν. Το παιδί μου ήταν υγιέστατο και γι’ αυτό φταίει ο Ελληνας γιατρός», τα σπαρακτικά λόγια της κ. Ζανέτι.
Ο γιος της ήταν υπέρβαρος και επισκεφθήκε ιδιωτική κλινική στα Τίρανα για να τοποθετηθεί δαχτυλίδι στο στομάχι του. Στην κλινική, η κατάσταση περιπλέχθηκε όταν Αλβανός γιατρός σύστησε στην οικογένεια Έλληνα ειδικό χειρουργό Παχυσαρκίας Ογκολογίας και Πεπτικού
Ο Έλληνας γιατρός επισκεπτόταν την Αλβανία κάθε 15 ημέρες για χειρουργεία, ενώ η επέμβαση του Σπάρτακου ήταν προγραμματισμένη για την 1η Ιουνίου του 2017. Έπειτα από αιματολογικές εξετάσεις, που έδειξαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα, ο γιατρός μίλησε για μια δαπανηρή εγχείρηση.
Η εγχείρηση διήρκεσε τρεις ώρες, ωστόσο ο Έλληνας γιατρός είχε κάνει λόγο για μιάμιση ώρα.
Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι από την ημέρα που ο Σπάρτακος χειρουργήθηκε, ο Έλληνας γιατρός εξαφανίστηκε.
Μετά την εγχείρηση ο 25χρονος δεν αισθανόταν καλά και κοιμόταν συνεχώς. «Στον θάλαμο τού είχαν μόνο ορούς και ένα σωληνάκι στο πλάι για να φεύγουν τα υγρά. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, του έδιναν ένα φλιτζάνι τσάι με μια σκόνη. Την ημέρα που θα φεύγαμε από το νοσοκομείο, του έβγαλαν το σωληνάκι ύστερα από εντολή Έλληνα γιατρού. Το παιδί άρχισε να αιμορραγεί, με τον γιατρό να μας καθησυχάζει, λέγοντας ότι η πληγή θα επουλωθεί σε 24 ώρες», τονίζει η μητέρα.
«Μην φοβάσαι, όλα πήγαν τέλεια», διαβεβαίωση – τραγική ειρωνεία που της έδωσαν στην κλινική.
Η αντίστροφη μέτρηση
Δύο ημέρες μετά την εγχείρηση, η κατάσταση πήρε διαφορετική τροπή, όταν ο Σπάρτακος ανέβασε υψηλό πυρετό και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στην ιδιωτική κλινική των Τιράνων.
Η πληγή δεν έκλεινε. «Αφού του πήραν αίμα, μου είπαν ότι την επόμενη ημέρα θα τον έβαζαν στα μηχανήματα. Όλο το βράδυ δεν ήρθε γιατρός για παρακολούθηση. Ειδοποιήθηκε ο Ελλήνας γιατρός, ο οποίος και έστειλε για λογαριασμό του έναν άλλο συμπατριώτη του γιατρό, που απεφάνθη ότι το νήμα που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν αυτό που έπρεπε και γι’ αυτό δεν έκλεισε η πληγή. Ο Σπάρτακος μπήκε μετά στην Εντατική», θυμάται η μητέρα.
Ο Σπάρτακος έμεινε επί 17 ολόκληρες ημέρες στη ΜΕΘ, αλλά δεν ξυπνούσε. Όσον αφορά στη συνολικά αξία της νοσηλείας, από τη μητέρα ζήτησαν 10.000 ευρώ για την κλινική και 8.000 ευρώ για τους γιατρούς.
Συγκλονίζει και η αδερφή του άτυχου νεαρού, Άντζελα, η οποία ανασύροντας στη μνήμη της την τραγική ιστορία του 2017 αναφέρει τα εξής: «Ήθελαν να διώξουν τον αδερφό μου από το νοσοκομείο για να μην πεθάνει εκεί. Ο Έλληνας γιατρός άρχισε να φωνάζει στο τηλέφωνο και να λέει: ‘’να τον φέρετε Ελλάδα, στην κλινική μου’’. Έστειλε ένα υποτυπώδες ασθενοφόρο το οποίο δεν είχε ιατρική υποστήριξη, παρά μόνο ορούς».
«Ένας γιατρός του νοσοκομείου στην Αλβανία, του έπιασε το σφυγμό και μας είπε: ‘’Πού τον πάτε, δεν έχει σφυγμό’’», θυμάται ακόμη η αδερφή του Σπάρτακου.
Πίσω από το ασθενοφόρο ακολουθούσε ΙΧ με βοηθό του Έλληνα γιατρού. «Ήρθαν μέχρι τα σύνορα μαζί μας για να μην πεθάνει ο αδερφός μου στην Αλβανία», υπογραμμίζει η Άντζελα.
Αφού πέρασε τα σύνορα το ασθενοφόρο, οι γιατροί επέστρεψαν στην Αλβανία.
Η διαδρομή και η μεταφορά του Σπάρτακου από την Αλβανία στην Ελλάδα, με ασθενοφόρο, αποδείχθηκε μοιραία.
«Στο δρόμο το παιδί πέθανε. Πήραν τηλέφωνο τον Έλληνα γιατρό ενημερώνοντάς τον ότι ο νεκρός θα μεταφερθεί σε δημόσιο νοσοκομείο. Εκείνος ούρλιαζε να τον μεταφέρουν στην ιδιωτική του κλινική στην Αθήνα, ο οδηγός όμως δεν τον άκουσε. Στο δημόσιο νοσοκομείο υπήρξαν αντιδράσεις για τη μεταφορά του παιδιού εκεί», εξηγεί η τραγική μητέρα.
«Του αφαίρεσαν την καρδιά και μέρος του εγκεφάλου»
Ο δικηγόρος της οικογένειας διατείνεται ότι το σώμα του Σπάρτακου είχε γεμίσει με σημάδια, ενώ ύστερα από εντολή του Έλληνα γιατρού, αφαιρέθηκε από τον νεαρό στομάχι, καρδιά και κάτι από τον εγκέφαλο.
Το γεγονός ότι ο Έλληνας γιατρός δεν εργάζεται πλέον στην ιδιωτική κλινική της Αλβανίας αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι μυστηρίου στο γριφώδες παζλ.
Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η οικογένεια διατείνεται πως έχει λάβει πιστοποίηση ότι τα όργανα αφαιρέθηκαν στο δημόσιο νοσοκομείο της Ελλάδας, με εντολή του Έλληνα γιατρού που διενήργησε τη νεκροψία.
Η Εισαγγελία της Αλβανίας έβαλε, πριν από λίγα χρόνια, στο αρχείο την υπόθεση, καθώς δεν θεωρήθηκε εγκληματική ενέργεια, όμως το σημαντικό είναι ότι το θέμα θα πάρει ξανά τον δρόμο της δικαιοσύνης και θα επανεξεταστεί από τις εισαγγελικές αρχές.
«Είμαστε σε καλό δρόμο», επισημαίνει ο δικηγόρος της οικογένειας, ενώ ακόμη τα αίτια του θανάτου του νεαρού σκεπάζονται από πέπλο μυστηρίου.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Δημοσίευση σχολίου