ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ η ΈΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ με την ΦΤΩΧΕΙΑ & την ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ;

 



Ο ύπνος στα παιδιά είναι απαραίτητος όχι μόνο για την ομαλή ανάπτυξή του…

 

Ο ύπνος είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την ομαλή ανάπτυξη ενός παιδιού. Η καθιέρωση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου είναι μία από τις πιο απαιτητικές πτυχές της ανατροφής των παιδιών αλλά πολλές φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί.

 

Η σταθερότητα στον ύπνου του παιδιού είναι μια πτυχή στην ανατροφή του που είναι πολλές αγνοούμε.

 

Εκτός από την ρουτίνα που είναι πολύ σημαντική για την ψυχολογία του παιδιού πρόσφατη έρευνα εντόπισε νέα εντυπωσιακά δεδομένα.

 

Η ερευνητική ομάδα, μέλος της οποίας είναι και η Lauren Covington, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Delaware, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη του ύπνου σχετίζεται και με την παχυσαρκία.

 

Τα παιδιά με ασυνεπή ωράριο στον ύπνο του έχουν υψηλότερα ποσοστά Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Behavioral Medicine έδειξε ότι ο ύπνος μπορεί να εξηγήσει την σχέση μεταξύ της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών και του ΔΜΣ.

 

«Γνωρίζουμε εδώ και κάποια χρόνια ότι η σωματική δραστηριότητα και η ποιότητα της διατροφής είναι πολύ ισχυροί προγνωστικοί παράγοντες του βάρους και του ΔΜΣ», ανέφερε ο Covington, βασικός αναλυτής της έρευνας.

 

Επιστημονική προσέγγιση

Η μελέτη αξιοποίησε δεδομένα από μια δοκιμή πρόληψης της παχυσαρκίας για μητέρες και τα παιδιά τους που ζουν στη Βαλτιμόρη. Οι οικογένειες που μελετήθηκαν ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε ποσοστό 70%.

 

Στην έρευνα συμμετείχαν 207 νήπια τα οποία φορούσαν μετρητές για τη σωματική τους δραστηριότητα. Οι μητέρες συμπλήρωσαν ένα ημερολόγιο διατροφής βασισμένο στις συστάσεις από τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς.

 

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της φτώχειας και του ΔΜΣ, εξετάζοντας συγκεκριμένα εάν η συνέπεια στον ύπνο των παιδιών, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και η ποιότητα της διατροφής τους θα μπορούσαν να εξηγήσουν κάποια σύνδεση.

 

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά από φτωχότερες οικογένειες είχαν συνολικά πιο ασταθείς ώρες ύπνου. Αυτά τα παιδιά κατ’ επέκταση είχαν και υψηλότερα ποσοστά ΔΜΣ.

 

Η Δρ. Covington και η ομάδα του εξέτασαν την επιρροή της οικογένειας στην υγεία του παιδιού με βάση τον ύπνο του κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας.

 

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα ένα σπίτι που δεν είναι συγκροτημένο και οι σχέσεις μεταξύ των γονιών είναι προβληματικές μπορεί να μεταβάλει το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού.

 

Την εποχή της πανδημίας η δημιουργία ενός προγράμματος μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για να πετύχει η οικογένεια μια ομαλή ανάπτυξη του παιδιού.

 

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 Πηγή: imommy.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas