Κρούσεις Ερντογάν προς Ισραήλ και Αίγυπτο για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου

 



 

Τι αναφέρει δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας Debka

Η Τουρκία βολιδοσκοπεί το Ισραήλ και την Αίγυπτο αν είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν μαζί της για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει η ισραηλινή ιστοσελίδα, Debka.

 

Σύμφωνα με προ ημερών δημοσίευμά της, το Ισραήλ επισκέφθηκε ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας, Τάρεκ Ελ Μόλα, όπου συναντήθηκε μάλιστα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, ειδικούς στον ενεργειακό τομέα, κ.λ.π.

 

Κατά τις επαφές, σύμφωνα με το Debka, συζητήθηκαν: 1.Η εξαγωγές ισραηλινού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Η χώρα, ως γνωστόν, έχει δυνατότητες υγροποίησης και προώθησής του στις διεθνείς αγορές. 2. Η πιθανότητα διεύρυνσης του Φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο μετέχουν η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η παλαιστινιακή Αρχή.

 

Τους τελευταίους μήνες, παρατηρεί το Debka, ο σεΐχης, επικεφαλής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Μουχάμαντ Μπιν Ζαγιέντ, έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται για την ένταξη του Άμπου Ντάμπι στο Φόρουμ ΦΑ της Α.Μεσογείου, ενώ τα Εμιράτα συσφίγγουν τις στρατιωτικές σχέσεις τους με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

Τουρκικές βολιδοσκοπήσεις

 

Αυτές οι κινήσεις, αναφέρουν πηγές του Debka, δεν περνούν απαρατήρητες από την Αγκυρα και τον Τ.Ερντογάν.

 

Ετσι, τις τελευταίες εβδομάδες ξεδιπλώθηκε μια σειρά «κρούσεων» προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αλ Σίσι, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις για ενδεχόμενη συνεργασία Τουρκίας, Ισραήλ και Αιγύπτου στην έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρει το Debka, το κύριο μήνυμα που μεταβιβάστηκε από την Αγκυρα προς το Κάιρο, προκειμένου με τη σειρά του να το μεταφέρει στο Τελ Αβίβ, είναι ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να περιοριστεί στις σχέσεις του με την Αθήνα και τη Λευκωσία στον ενεργειακό τομέα στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

 

Αντίθετα, η ενεργειακή συνεργασία Ιερουσαλήμ - Άγκυρας - Καΐρου θα ήταν πολύ πιο συμφέρουσα και χρήσιμη από γεωπολιτικής και οικονομικής πλευράς.

 

Έτσι, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανέθεσε στον υπουργό Ενέργειας να διερευνήσει τις αντιδράσεις του Ισραήλ.

 

Επιδείνωση σχέσεων Ιράν - Τουρκίας

 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η τουρκική πρόταση ήταν αποτέλεσμα τεσσάρων εξελίξεων:

 

1. Η αργή αλλά συνεχής επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράν.

 

2. Η αντίθεση του Ιράν στην ανάμειξη της Τουρκίας στον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Καύκασος - Αζερμπαϊτζάν κατά Αρμενίας).

 

3. Το Ιράν, ως αντίδραση στα παραπάνω, άσκησε τις τελευταίες ημέρες πίεση στην κυβέρνηση του Λιβάνου να αλλάξει την στάση της όσον αφορά στα κοιτάσματα του φυσικού αερίου και πετρελαίου του Ισραήλ στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

 

4. Στο μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν τα Εμιράτα με το Ισραήλ, στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης Ισραήλ - ΗΑΕ, σχετικά με την συνεργασία της OEAPC (εταιρεία για τη μεταφορά πετρελαίου Ασκελόν - Εϊλάτ) με τη MED -RED Land Bridge Ltd.

 

Εάν ο αγωγός Εϊλάτ - Ασκελόν επεκταθεί θα δώσει τη δυνατότητα στο Άμπου Ντάμπι για φθηνότερες εξαγωγές πετρελαίου.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 

Πηγή:lawandorder.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas