ΗΠΑ: Αθωώθηκε ο Τραμπ απο τη Γερουσία για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου

 



 

Αθωώθηκε ο Τραμπ απο τη Γερουσία για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου

Όπως αναμενόταν, ο Ντόναλντ Τραμπ αθωώθηκε κατά την ψηφοφορία της Γερουσίας η οποία αποφάνθηκε ότι ο πρώην πρόεδρος δεν «υποκίνησε σε ανταρσία» τον όχλο που εισέβαλε στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου, προσπαθώντας να ακυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

 

Συγκεκριμένα με ψήφους 57 υπέρ έναντι 43 κατά η Γερουσία απάλλαξε για δεύτερη φορά τον Τραμπ σε διάστημα ενός έτους από το ενδεχόμενο να καταδικαστεί για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. Εξ' αρχής απαιτούνταν να ψηφίσουν εναντίον του τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικάνοι, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων του Σώματος, μαζί με τις ψήφους των 50 Δημοκρατικών Γερουσιαστών.

 

Εν προκειμένω, μόνο επτά Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων ψήφισαν κατά του Τραμπ: Οι Πατ Τούμι, Λιζα Μαρκαουσκι, Σούζαν Κόλινς, Μιτ Ρόμνεϊ, Μπιλ Κάσιντι, Μπεν Σάσε και Ρίτσαρντ Μπερ. Νωρίτερα ο ισχυρότερος των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία ο Μιτς ΜακΚόνελ είχε δηλώσει ότι δεν ψήφιζε υπέρ της καταδίκης Τραμπ.

 

Ουσιαστικά η απαλλαγή του πρώην προέδρου, δίνει θεωρητικά το δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιος του 2024.

 

Ο Τραμπ, που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε σε δίκη μετά την αποχώρησή του.

 

Η δίκη υπογράμμισε τον αναπάντεχο κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι βουλευτές στις 6 Ιανουαρίου, όταν ο Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του να πορευθούν προς το Καπιτώλιο και να "είναι πολύ οργισμένοι" σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την εκλογική του ήττα. Ο τότε αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και βουλευτές χρειάστηκε να κρυφτούν για ασφάλεια. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα στο χάος.

 

Στο χρονικό διάστημα που είχε προηγηθεί ο Τραμπ επανέλαβε τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι η νίκη του Μπάιντεν ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένης νοθείας.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: liberal.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas