O EΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΟΣ, ΑΠΟ ΤΗΒΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ!

 


 


New York Times: «Στριμωγμένος» ο Ερντογάν από την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

 

Η χειμαζόμενη τουρκική οικονομία δεν δείχνει πως μπορεί να ορθοποδήσει, παρά τις προσπάθειες του πρόεδρου Ερντογάν, ο οποίος βλέπει και τη δική του δημοτικότητα να αγγίζει ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τους New York Times…

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι φωνές που μιλούν για άδικους κανόνες στο τουρκικό εμπόριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας πληθαίνουν.

Ο πληθυσμός της χώρας προσπαθεί να πάρει μια ανάσα εδώ και μια διετία, βλέποντας την κατακρημνιζόμενη τουρκική λίρα σε πτώση χωρίς γυρισμό, αλλά κι έναν διψήφιο πληθωρισμό, ο οποίος έφερε μια βαθιά κρίση όσο και συνθήκες φτωχοποίησης σε μεγάλη μερίδα του λαού.

 

Η MetroPoll Research, μια ετιαρεία δημοσκοπήσεων, διαπίστωσε σε πρόσφατη έρευνα ότι το 25% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

 

Σε οριακό σημείο ο Ερντογάν

 

Για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέτος είχε επιστήσει την προσοχή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με μια επιθετική εξωτερική πολιτική και στρατιωτικές παρεμβάσεις, τα πράγματα έφτασαν μάλλον σε οριακό σημείο τον Νοέμβριο.

 

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι υποτιμά τον αριθμό των κρουσμάτων στην Τουρκία, αφήνοντας εκτός λογαριασμού τους ασυμπτωματικούς φορείς, σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των επιπέδων μόλυνσης. Την ίδια στιγμή, η τουρκική λίρα βιώνει μια υποτίμηση ρεκόρ – ευρισκόμενη κάτω από το 30% έναντι του δολαρίου, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί. Μαζί με τον διψήφιο πληθωρισμό, η χώρα αντιμετωπίζει τώρα κρίση ισοζυγίου πληρωμών, δήλωσε πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

 

Η κρίση έρχεται, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να χάσει έναν ισχυρό σύμμαχο, όταν ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, εγκαταλείψει το αξίωμα τον επόμενο μήνα. Η Τουρκία αντιμετωπίζει ήδη κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για γεώτρηση φυσικού αερίου σε ύδατα που διεκδικεί η Κύπρος. Ο Τραμπ είχε συμβάλει στην αποτροπή των κυρώσεων από την Ουάσινγκτον μέχρι αυτό το μήνα.

 

Πολύ αργά για ελιγμούς

 

Για να αντιμετωπίσει τη σπειροειδή οικονομία της Τουρκίας, ο Ερντογάν κινήθηκε πρόσφατα με μια σκληρότητα που συνήθως βρίσκεται μακριά από την κοινή θέα. Διόρισε νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και όταν ο υπουργός Οικονομικών του, ο οποίος είναι και ο γαμπρός και κληρονόμος του, παραιτήθηκε αντιδρώντας, ο Ερντογάν εξέπληξε πολλούς αποδεχόμενος την παραίτηση και αντικαθιστώντας τον.

 

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε οικονομικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις και μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων, κάτι που ορισμένοι στο δικό του κόμμα υποστηρίζουν για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας για τις μικρές επιχειρήσεις και τους εμπόρους, διάρκειας τριών μηνών. Το περασμένο Σαββατοκύριακο μετέβη σε αρτοποιείο για αγορές σε μια επίδειξη υποστήριξης στους εμπόρους.

 

Ωστόσο, αυτοί οι ελιγμοί μάλλον έρχονται πολύ αργά.

 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, μπορεί να ήταν ένας βολικός αποδιοπομπαίος τράγος, αλλά η αποπομπή του και η πλήρης εξαφάνισή του από τη δημόσια ζωή δείχνουν ότι η οικονομική κρίση και οι συνέπειες έχουν γίνει πρωταρχικές ανησυχίες για την τουρκική κυβέρνηση.

 

Η δημοτικότητά του πέφτει συνεχώς

 

Ο Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, ο οποίος διεξάγει δημοσκοπήσεις για τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις επιμελώς. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η θέση του κόμματος του Ερντογάν έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο στα 19 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της τουρκικής πολιτικής, κυμαινόμενο γύρω στο 30%, σύμφωνα με τη MetroPoll. Ο αριθμός αυτός υποδηλώνει ότι η Συμμαχία του κόμματος με το κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος θα αποτύχει να εξασφαλίσει στον Ερντογάν το 50% των ψήφων που απαιτούνται για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

 

Η Hacer Foggo, ιδρυτής του δικτύου βαθιάς φτώχειας, μια ομάδα που βοηθά τους εμπόρους του δρόμου και τους «κρυφούς» εργαζόμενους, δήλωσε ότι στα σχεδόν 20 χρόνια των προσπαθειών της για την ανακούφιση της φτώχειας στην Τουρκία δεν είχε δει ποτέ τέτοια ανησυχία. Όταν το πρώτο lockdown ξεκίνησε τον Μάρτιο, άρχισε να λαμβάνει κλήσεις από ανθρώπους που ικέτευαν για βοήθεια ώστε να μπορέσουν να θρέψουν τις οικογένειές τους. Οι πλανώδιοι πωλητές και οι ρακοσυλλέκτες χτυπήθηκαν πολύ άσχημα.

 

Το δίκτυο έχει βοηθήσει 2.500 οικογένειες στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκοντας δωρητές που χρηματοδοτούν οικογένειες ώστε αυτές να κάνουν τα ψώνια τους. Η οικονομική κατάρρευση ήρθε αφού ο Ερντογάν απέκτησε σαρωτικές νέες εξουσίες στο πλαίσιο ενός νέου Προεδρικού συστήματος που εγκαινιάστηκε το 2018. Οι διεθνείς παρατηρητές αναφέρουν αυτές τις αλλαγές ως κύριο λόγο για τον συναγερμό σχετικά με την οικονομική «βουτιά» της χώρας.

 

«Η αδύναμη και επιδεινούμενη διακυβέρνηση της Τουρκίας αποτελεί βασική πιστωτική αδυναμία, η οποία στήριξε την απόφασή μας να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση της Τουρκίας από την εισαγωγή του προεδρικού συστήματος στα μέσα του 201», ανέφερε η Moody’s σε έκθεση αυτό τον μήνα.



ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 

Πηγή: New York Times

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas