Πώς μπορείτε να θέσετε όρια σε ένα ευαίσθητο παιδί;
Τα ευαίσθητα παιδιά αναπτύσσουν από νωρίς έντονη ενσυναίσθηση και συχνά έχουν ισχυρή φαντασία και καλλιτεχνικές τάσεις. Όμως, μαζί με αυτά έχουν την τάση να «πνίγονται σε μια κουταλιά νερό» και να δυσκολεύονται να ξεπεράσουν ορισμένα πράγματα που θα έμοιαζαν πολύ απλά σε ένα άλλο παιδί. Αυτό δημιουργεί αρκετές προκλήσεις όταν προσπαθείτε να εφαρμόσετε τη διαπαιδαγώγηση που θεωρείτε σωστή, αλλά και πολλές αγωνίες σε σχέση με το μέλλον του. Πώς μπορείτε να θέσετε όρια σε ένα ευαίσθητο παιδί και πώς θα το βοηθήσετε να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό ενήλικα που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνος του τις δυσκολίες της καθημερινότητας;
Βοηθήστε το να βρίσκει μόνο του λύσεις
Όταν καταλάβετε πού ακριβώς είναι το πρόβλημα, μην βιαστείτε να το λύσετε εκ μέρους του ακόμη και αν σας είναι εύκολο. Περιγράψτε του βήμα – βήμα τι πρέπει να κάνει και τον τρόπο που κάθε του κίνηση καταλήγει εντέλει στο σωστό αποτέλεσμα, για να μπορέσει σταδιακά να βρίσκει μόνο του διεξόδους από τις δύσκολες καταστάσεις χωρίς να «πελαγώνει».
Αποδεχτείτε την προσωπικότητά του
Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να επιχειρήσετε είναι να αλλάξετε τον χαρακτήρα του παιδιού σας. Όχι μόνο δεν θα τα καταφέρετε, αλλά θα μειώσετε την αυτοπεποίθησή του και πιθανώς θα το απομακρύνετε από κοντά σας, καθώς δεν θα νιώθει ότι μπορεί να είναι ο εαυτός του γύρω σας. Να θυμάστε ότι η ευαισθησία δεν ταυτίζεται με την αδυναμία. Σε πολλές περιπτώσεις, η ικανότητα των παιδιών να αντιδρούν και να επηρεάζονται από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους, τα κάνει πιο ευφυή και δημιουργικά.
Δημιουργήστε ένα σταθερό περιβάλλον
Όλα τα παιδιά χρειάζονται σταθερότητα και ασφάλεια, όμως τα παιδιά αυτής της κατηγορίας έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από ένα ήρεμο περιβάλλον. Μια άνετη γωνίτσα στο δωμάτιό του, γεμάτη βιβλία και άλλα αντικείμενα που το χαλαρώνουν θα το βοηθήσει να αποφορτίζεται μετά από μια έντονη ημέρα. Από την πλευρά σας, καλό είναι να αποφεύγετε τις εντάσεις με τον σύντροφό σας και να διαχειρίζεστε με ψυχραιμία τα προβλήματα που προκύπτουν.
Δώστε προσοχή στη μεταξύ σας επικοινωνία
Εκτός από τις δικές σας διατυπώσεις, έχουν μεγάλη σημασία και οι δικές του. Την επόμενη φορά που θα αντιδράσει υπερβολικά σε κάτι ασήμαντο, μην υποτιμήσετε τα συναισθήματά του, αλλά προσπαθήστε να τα περιγράψετε. Έτσι θα το μάθετε να επικοινωνεί καλύτερα μαζί σας, ώστε να μπορείτε να το βοηθήσετε.
Συζητήστε
Τα ευαίσθητα παιδιά είναι υπέροχοι συνομιλητές γιατί έχουν την ικανότητα να μπαίνουν στη θέση των άλλων και να τους συναισθάνονται. Ταυτόχρονα, μέσω της συζήτησης μπορείτε να αντιμετωπίσετε την τάση του παιδιού να παίρνει τα πράγματα πολύ προσωπικά, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες ως αδικία εις βάρος του εαυτού του και να κρατά κακία απέναντι στα άτομα που θεωρεί ότι δεν του φέρθηκαν καλά.
Μην ξεχνάτε την πειθαρχία
Τα όρια είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσετε την σωστή ανάπτυξή του – ενίοτε και τη σωματική του ακεραιότητα – όμως η επιβολή δεν αποτελεί σωστή διαχείριση. Εξηγήστε στο παιδί γιατί χρειάζεται να κάνει αυτό που του ζητάτε και επιλέξτε προσεκτικά τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε. Τα ευαίσθητα παιδιά συχνά «πιάνονται» από τις λέξεις και φορτίζονται συναισθηματικά για πράγματα που θα μπορούσαν να μην τα επηρεάσουν. Σε καμία περίπτωση μην παραβλέπετε πράγματα που θεωρείτε ότι χρήζουν διόρθωσης για να αποφύγετε το κλάμα του, καθώς αυτό θα βλάψει τον χαρακτήρα του μακροπρόθεσμα.
Ενθαρρύνετέ το
Η σιγουριά του παιδιού για τον εαυτό του θα το βοηθήσει να ξεπεράσει τους φόβους που συχνά μπαίνουν εμπόδιο στην πρόοδό του. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αντιδράτε με ενθουσιασμό στο παραμικρό πράγμα που πετυχαίνει. Έτσι θα το κάνετε να αισθανθεί ότι δεν το εννοείτε ή ότι υποτιμάτε τις δυνατότητές του! Αντ’ αυτού διαχωρίστε την προσπάθεια από το αποτέλεσμα και επαινέστε το για την πρώτη, ώστε να το μάθετε να μην απογοητεύεται όταν δεν καταφέρνει να εκπληρώσει έναν στόχο. Αντίστοιχα, δώστε του κίνητρα με τη μορφή επιβράβευσης και, όταν αποτυγχάνει, θυμίστε του ότι μπορεί να προσπαθήσει ξανά την επόμενη ημέρα.
Πηγή:imommy.gr
Δημοσίευση σχολίου