ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΑΝ την ΙΩΒΕΙΑ ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ. ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ την ΚΥΠΡΟ;



 

Το αποκρουστικό θέαμα που παρακολουθήσαμε όλοι την περασμένη Κυριακή με τους Ερσίν Τατάρ και Ταγίπ Ερντογάν να γευματίζουν στα πλαίσια του πικ νικ στην στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είναι όπως φαίνεται η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των Ευρωπαίων.

 

Ένα ποτήρι, που παρά τις συνεχείς και απαράδεκτες προκλήσεις της Τουρκίας, τόσο εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όσο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, «δεν γέμιζε» τους προηγούμενους μήνες. Αν και είχαν την ευκαιρία, συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, προεξαρχούσης της Γερμανίας, μπλόκαραν τα αιτήματα Λευκωσίας και Αθήνας για κυρώσεις.

 

Ωστόσο, μια σειρά από γεγονότα που έλαβαν χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, έπεισαν και τον πιο άπιστο, πως η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα και θα μείνει πιστή στην τακτική του ταραξία-πειρατή της περιοχής.

 

Οι ανανεώσεις των Navtex για έρευνες του Barbaros στην Κύπρο και του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η πρόθεση για νέες αποστολές σε Fatih και Yavuz, η συνέχιση της στήριξης του Σάρατζ με όπλα και μισθοφόρους στη Λιβύη, ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η ρητορική μίσους που χρησιμοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά του Γάλλου Προέδρου, τα όσα συνέβησαν στα κατεχόμενα με τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στις παράνομες εκλογές και το πανηγύρι που στήθηκε πάνω στον πόνο των προσφύγων, είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο διάστημα από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου.

 

Υπενθυμίζεται, ότι τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποφασίσει να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία στην Άγκυρα, να επιλέξει ανάμεσα στον δρόμο του διάλογου και τον δρόμο της ρήξης μέσω των κυρώσεων. Το μήνυμα έφτασε στην Άγκυρα, η οποία κάθε άλλο παρά πρόθεση να διεξάγει διάλογο έδειξε.

 

Αυτό ήταν το μήνυμα που πέρασε στους ομολόγους του χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους που αναδύονται για το μέλλον, μέσα από τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. «Οι πράξεις της Τουρκίας προκαλούν ανάφλεξη εντάσεων και διευρύνουν την απόσταση της Τουρκίας από την ΕΕ, συγνώμη που το λέω αλλά αυτό εκτιμούν οι Υπουργοί. Παρά την προσφορά μιας θετικής ατζέντας προς την Τουρκία, αυτή δεν έχει ανταποκριθεί και ο χρόνος κυλά γρήγορα και πλησιάζουμε ένα σημείο καμπής στις σχέσεις  μας με την Τουρκία.  Οι 27 ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα δώσουν κρίσιμη καθοδήγηση για το ζήτημα», είπε.

 

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το τι μέτρα λαμβάνονται για να αποφευχθεί η ρήξη με την Τουρκία και να εξηγήσει αν εκτός από τη θετική ατζέντα και τις κυρώσεις, υπάρχει η επιλογή να δοθεί στην Τουρκία περισσότερος χρόνος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση των 27, αλλά να του ζητήθηκε προετοιμάσει τις αποφάσεις τους. Όπως είπε, του ζήτησαν παλέτα επιλογών για θετική ατζέντα και μέτρα στην περίπτωση που η θετική προοπτική δεν προχωρήσει και σημείωσε ότι υποστηρίζει τη δουλειά των δυο προέδρων (Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν) και την προετοιμασία μιας πολυμερούς συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο.

 

«Δεν μπορώ να πω ποια  θα είναι τα μέτρα που οι δύο πρόεδροι  θα παρουσιάσουν στο Συμβούλιο», σημείωσε, αλλά αναγνώρισε ότι  δεν  υπάρχουν θετικά βήματα, αλλά αντιθέτως τα συμβάντα  στα Βαρώσια είναι  εξαιρετικά αρνητικά και για τον ίδιο και για τους υπουργούς Εξωτερικών.

 

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα γκρουπ χωρών παρουσιάστηκε έτοιμο να στηρίξει τις θέσεις της Κύπρου, αναφορικά με την τουρκική επιθετικότητα και την εισήγηση για λήψη κυρώσεων. Μεταξύ αυτών των χωρών πέραν της Ελλάδας, ήταν η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο.

 

Η περίοδος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού οι παρασκηνιακές πιέσεις από την Άγκυρα προς τις χώρες της Ε.Ε. με τις οποίες διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, θα ενταθούν, με στόχο να μη ληφθούν κυρώσεις, ούτε αυτή τη φορά. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που ενδεχομένως να ρίξει στο τραπέζι η Τουρκία, εκβιάζοντας τη στάση των Ευρωπαίων, αναμένεται να είναι και το Κυπριακό, αφού παράλληλα με τις αποφάσεις της Ένωσης για την Τουρκία θα τρέχει και η νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Νοεμβρίου, θα βρίσκεται στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό για να έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον νέο κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Με αυτά τα δεδομένα, και ενόψει των αποφάσεων, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμο.

 

 

 

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: reporter.com.cy

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas