Δείτε γιατί πρέπει να
βάζετε πάπρικα στο φαγητό σας
Η πάπρικα είναι ένα
μπαχαρικό με ιδιαίτερη γεύση, το οποίο παρασκευάζεται από το άλεσμα της
πιπεριάς εν ονόματι Καψικό ή Capsicum annum.
Έχει γλυκές και
καπνιστές ποικιλίες, αποτελεί ιδανική γευστική προσθήκη σε πιάτα με βάση το
κρέας και η κατανάλωσή της προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Μεταξύ άλλων,
μειώνει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως είναι η νόσος του
Πάρκινσον, ενώ η καψαϊκίνη που περιέχει, μια ένωση με ισχυρή αντιμικροβιακή
δράση, θεραπεύει τον πόνο και μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής.
Ακόμα…
Βιταμίνη Α και
καροτενοειδή: Η πάπρικα έχει άφθονα καροτινοειδή, τις χρωστικές ουσίες που
δίνουν στο μπαχαρικό το βαθύ κόκκινο χρώμα του. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη
ωφελούν την όρασή σας εμποδίζοντας τις επιβλαβής ακτίνες του ήλιου να
καταστρέψουν τον ιστών των ματιών σας, ενώ η βιταμίνη της Α ενισχύσει τη
νυχτερινή σας όραση και παίζει ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Μία κουταλιά
της σούπας πάπρικα περιέχει 3.349 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α, δηλαδή πάνω από
το 100% των ημερήσιων αναγκών πρόσληψης.
Βιταμίνη Ε: Κάθε
κουταλιά πάπρικας περιέχει 2 mg βιταμίνης Ε ή 13% της συνιστώμενης ημερήσιας
ποσότητας για τους ενήλικες. Η βιταμίνη Ε βοηθά στον έλεγχο της πήξης του
αίματος και συμβάλλει στην υγιή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς
λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, εμποδίζοντας τη βλάβη στα κυτταρικά λιπίδια.
Σίδηρος: Προσθέτοντας
πάπρικα στη διατροφή σας θα σας βοηθήσει να πάρετε περισσότερο σίδηρο. Ο
διαιτητικός σίδηρος υποστηρίζει τον κυτταρικό μεταβολισμό, δηλαδή επιτρέπει στα
κύτταρα να πραγματοποιούν μια σειρά από χημικές αντιδράσεις, που έχουν ως
αποτέλεσμα την παραγωγή ενέργειας. Ο σίδηρος υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία
της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης, δύο πρωτεϊνών που είναι επιφορτισμένες
με τη μεταφορά και την αποθήκευση του οξυγόνου που χρειάζονται οι ιστοί για να
λειτουργήσουν.
Πηγή: pronews.gr
Δημοσίευση σχολίου