ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑΣ & ΙΣΤΡΑΗΛ.



Διπλωματικό τείχος της κυβέρνησης απέναντι στον Ερντογάν: Στην Αθήνα οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ισραήλ.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες από την Αθήνα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα /Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διπλωματικό τείχος απέναντι στις τουρκικές κινήσεις χτίζει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς στην Αθήνα θα βρεθούν σήμερα και αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και του Ισραήλ, Σεργκέι Λαβρόφ και

 

Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, η οποία επιβεβαιώθηκε με τις τελευταίες τρεις Νavtex, ωθεί την ελληνική κυβέρνηση σε ενίσχυση του διπλωματικού της οπλοστασίου, σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε, η περίοδος μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνέλθουν εκ νέου για να συζητήσουν τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς η Αθήνα αναμένει να δει «τον δρόμο που θα επιλέξει η Άγκυρα», όπως επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη.

Έτσι, η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών και οι συναντήσεις που θα έχει τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας. Άλλωστε, εκτός από τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, αλλά και το μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Λαβρόφ: Κυριαρχικό δικαίωμα τα 12 ναυτικά μίλια

 

Δεν πέρασε, πάντως, απαρατήρητη η σαφής θέση της Μόσχας αναφορικά με το ζήτημα των χωρικών υδάτων, θέση που επανέλαβε ο Σεργκέι Λαβρόφ και σε σημερινή του συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια. Την ίδια στιγμή, σε ορισμένες περιπτώσεις οι χώρες για κάποιους λόγους καθορίζουν τα χωρικά ύδατα μικρότερου εύρους. Και όταν προκύπτει το ζήτημα της οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ των όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της διευθέτησης οιωνδήποτε διαφορών αποκλειστικά μέσω του πολιτικού διαλόγου, της εκπόνησης των μέτρων εμπιστοσύνης, της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ενίσχυση της Τριμερούς με Ισραήλ

 

Παράλληλα, συνεχίζεται η ενίσχυση των περιφερειακών συμμαχιών μέσω των τριμερών σχημάτων συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι θα βρεθεί σήμερα και αύριο στην Αθήνα προκειμένου να έχει διμερείς συναντήσεις με τον Κ. Μητσοτάκη και τον Ν. Δένδια, ενώ την Τρίτη θα συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Οι περιφερειακές εξελίξεις και η ενίσχυση των σχέσεων Αθήνας και Τελ Αβίβ θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων.

Αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη για Τουρκία

 

Στην Αθήνα, πάντως, παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή την αλλαγή κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία, ειδικά μετά τη μετωπική σύγκρουση Μακρόν - Ερντογάν και την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την Άγκυρα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία και η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκφράσει την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη του προς το πρόσωπο του Γάλλου προέδρου για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε από τον Τούρκο ομόλογό του.

Μητσοτάκης στη Βουλή: Στην παραβατικότητα της Τουρκίας απαντάμε με ενεργητική διπλωματία

 

Ενδεικτική της έμφασης στον διπλωματικό παράγοντα που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση ήταν και η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκρουσε τις κατηγορίες Τσίπρα περί αδράνειας στην εξωτερική πολιτική, παραθέτοντας όλες τις κινήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα και υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα πέτυχε να μετατρέψει μια ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκικό ζήτημα.

 

«Δεν έχετε αντιληφθεί τι έχει κάνει η χώρα διπλωματικά τους τελευταίους έξι μήνες, κ. Τσίπρα; Πού ζείτε επιτέλους; Δεν έχετε καταλάβει ότι η μεγάλη επιτυχία της χώρας ήταν ότι μετέτρεψε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μία ελληνοτουρκική διαφορά ή τουρκοκυπριακή διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά; Δεν έχετε αντιληφθεί ότι μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια έχουμε πια συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής που θέτουν ένα ξεκάθαρο χρονικό όριο στην Τουρκία, τον Δεκέμβριο; Χρονικό όριο στο οποίο εάν η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικνύει αυτή τη στάση, μπορούν να δρομολογηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας;», αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο αλλά και στη συμφωνία για προσφυγή στη Χάγη με την Αλβανία.

 

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε και την κυβερνητική θέση αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με τα έξι και τα δώδεκα ναυτικά μίλια, τονίζοντας ότι το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση. «Γνωρίζετε επίσης, επειδή διατελέσατε πρωθυπουργός, ότι υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10 μίλια. Εξ ου και κάθε παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου αναχαιτίζεται. Γνωρίζετε, επίσης, πολύ καλά ότι και επί δικών σας ημερών υπήρχαν ουκ ολίγες Navtex της Τουρκίας, με πραγματικά πυρά που έγιναν εντός της ζώνης μεταξύ 6 και 12 μιλίων, όπως υπήρχαν αντίστοιχες ελληνικές Navtex οι οποίες έγιναν σε αντίστοιχη ζώνη. Τα γνωρίζετε όλα αυτά διότι διατελέσατε πρωθυπουργός, να είστε λοιπόν λίγο πιο προσεκτικός όταν υιοθετείτε μια λογική η οποία παραπέμπει πιο πολύ σε μεταγραφές που μπορεί να έχετε πάρει από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, με πολύ απλουστευμένα επιχειρήματα για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει η χώρα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas