Επιστροφή στην παράδοση με ένα παραδοσιακό πιάτο με παραδοσιακή γαλατόπιτα. Είναι αρκετά πιθανό η γαλατόπιτα να ξυπνήσει τις παιδικές σου μνήμες καθώς είναι ένα γλυκό που συνηθιζόταν παλιότερα και όχι τόσο στις μέρες μας. Ωστόσο για πολλούς από μας αποτελεί ένα κομμάτι παράδοσης, οικογενειακής ιστορίας και τρυφερών αναμνήσεων καθώς συνήθως την έφτιαχνε η γιαγιά μας. Φτάνει να σου αρέσει το γάλα και είναι αρκετό για να λατρέψεις την γαλατόπιτα την οποία προσωπικά προτιμώ ζεστή, ακριβώς τη στιγμή που βγαίνει από το φούρνο ακόμα και αν δεν κόβεται (εξάλλου γι’ αυτό υπάρχουν τα κουτάλια… της σούπας!).
Τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις τη γαλατόπιτα;
1 lt γάλα
200 gr. σιμιγδάλι ψιλό
200 gr. ζάχαρη (αν θες μπορείς να χρησιμοποιήσεις και καστανή ζάχαρη)
70 gr. βούτυρο αγελαδινό
3 αυγά
2 βανίλιες
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Πως θα φτιάξεις τη συνταγή για γαλατόπιτα
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει καλά και να πάρει μια βράση.
Όταν πήξει, αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τη βανίλια και το κρύο βούτυρο σε κομματάκια.
Με πολύ γρήγορες κινήσεις, ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε όσο πιο γρήγορα και έντονα μπορούμε για να ομογενοποιηθούν με την κρέμα. Κατά προτίμηση μπορείτε να τα προσθέσετε ένα-ένα.
Περιχύνουμε την κρέμα σε πυρίμαχο σκεύος, αφού πρώτα βουτυρώσουμε και περάσουμε με μια χούφτα σιμιγδάλι το σκεύος να πάει παντού για να μην κολλήσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 190°C μέχρι να πάρει χρώμα και να κάνει αυτή τη χαρακτηριστική κρούστα από πάνω. Θα χρεαστεί περίπου 50′.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε. (Είπαμε όμως για μερικούς είναι πιο ωραία όταν είναι ζέστη!!)
Μπορείς να αντικαταστήσεις την επόμενη φορά το ξύσμα πορτοκαλιού με ξύσμα λεμονιού! Είναι εξίσου υπέροχη!
Καλή απόλαυση!
Πηγή: ipop.gr
Δημοσίευση σχολίου