Όταν περισσεύει φαγητό,
κατά κανόνα το αποθηκεύουμε κάπου για αργότερα ή για την επόμενη μέρα.
Αν δεν προσέξουμε τότε
το φαγητό αυτό μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
Πρώτα απ’ όλα
ας δούμε τι μπαίνει στο ψυγείο
Ορισμένα τρόφιμα πρέπει
να φυλάσσονται στο ψυγείο για να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη μικροβίων και να τα
διατηρήσουμε φρέσκα και ασφαλή για περισσότερο. Πρόκειται για τρόφιμα που
φέρουν την ένδειξη “χρήση έως” και “διατηρείται στο ψυγείο” στην ετικέτα, όπως
γάλα, κρέας και έτοιμα γεύματα.
Βάλτε στο ψυγείο τα
υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού όσο το δυνατόν γρηγορότερα (εντός 2 ωρών) και
καταναλώστε τα εντός 2 ημερών.
Αποφύγετε να
τοποθετείτε ανοιχτά δοχεία κασσίτερου στο ψυγείο, καθώς το φαγητό στο εσωτερικό
μπορεί να έχει μεταλλική γεύση.
Ακολουθήστε τις οδηγίες
του κατασκευαστή ή τοποθετήστε τα περιεχόμενα σε δοχείο αποθήκευσης (τάπερ) ή
σκεπαστό μπολ πριν από την ψύξη.
Ξαναβάζετε στην
κατάψυξη κρέας και ψάρι που έχει ήδη αποψυχθεί;
Ποτέ μα ποτέ μην
καταψύχετε εκ νέου ωμό κρέας (και πουλερικά) ή ψάρια που έχουν αποψυχθεί.
Μπορείτε να μαγειρέψετε
τα κατεψυγμένα κρέατα και ψάρια μόλις ξεπαγώσουν και στη συνέχεια να τα
καταψύξετε ξανά.
Μπορείτε να καταψύξετε
ξανά το μαγειρεμένο κρέας και τα ψάρια, αρκεί να έχουν κρυώσει καλά προτού τα
βάλετε στην κατάψυξη. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μην καταψύχετε ξανά!
Τα κατεψυγμένα ωμά
τρόφιμα μπορούν να αποψυχθούν μόνο μία φορά και να αποθηκευτούν στο ψυγείο για
έως και 24 ώρες προτού μαγειρευτούν. Αλλιώς είναι σώφρον να τα πατάξετε.
Για να μειώσετε την
σπατάλη, διαιρέστε το γεύμα σε μερίδες προτού τα καταψύξετε και μετά απλώς
αποψύξτε τις μερίδες που χρειάζεστε.
Πώς να αποθηκεύσετε
σωστά τα υπολείμματα φαγητού
Βάλτε τα στο ψυγείο όσο
το δυνατόν γρηγορότερα, ιδανικά μέσα σε 2 ώρες
Χωρίστε τα υπολείμματα
σε μεμονωμένες μερίδες και μετά βάλτε τα σε ψύξη ή κατάψυξη
Χρησιμοποιήστε τα
υπολείμματα φαγητών από το ψυγείο εντός 2 ημερών
Κατά την αναθέρμανση
του φαγητού, βεβαιωθείτε ότι έχει θερμανθεί μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 70
C° για 2 λεπτά, έτσι ώστε να είναι καυτό σε όλη την μάζα του (όχι μόνο στην
επιφάνεια)
Πάντα να ξεπαγώνετε τα
υπολείμματα εντελώς, είτε στο ψυγείο είτε στον φούρνο μικροκυμάτων
Αφότου ξεπαγώσουν, τα
τρόφιμα πρέπει να θερμαίνονται πάλι μόνο μία φορά, γιατί όσο περισσότερες φορές
τα ψύχετε και τα θερμαίνετε, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος τροφικής
δηλητηρίασης
Τα μαγειρεμένα τρόφιμα
που έχουν καταψυχθεί και αφαιρεθεί από τον καταψύκτη πρέπει να ξαναθερμανθούν
και να καταναλωθούν εντός 24 ωρών μετά την πλήρη απόψυξη
Τρόφιμα που είναι
αποθηκευμένα στον καταψύκτη, όπως το παγωτό, δεν θα πρέπει να επιστρέφονται
στον καταψύκτη αν ξεπαγώσουν
Πηγή: iatropedia.gr
Δημοσίευση σχολίου