ΙΣΤΡΑΗΛ-ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΑΟΖ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ…



Ισραήλ-Λίβανος δίνουν μία ακόμη “σφαλιάρα” στην Τουρκία και στα σχέδια της Γαλάζιας Πατρίδας…

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν καταρχήν για την οριοθέτηση οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους, θέτοντας εκτός τις όποιες βλέψεις είχε η Τουρκία στην περιοχή για να υπερκεράσει την κυπριακή ΑΟΖ και να οριοθετήσει κοινή οικονομική ζώνη με το Ισραήλ στα πρότυπα του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο οργανισμός των χωρών της Μεσογείου έχει ωθήσει με τον καλύτερο τρόπο τις χώρες στην Μεσόγειο σε μια ουσιαστική συνεννόηση, εκτοπίζοντας τις όποιες τουρκικές βλέψεις υπάρχουν με το γνωστό σχέδιο Γαλάζια Πατρίδα.

Στο πλαίσιο αυτό η εφημερίδα Jerusalem Post γράφει ότι θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ Βηρυτού και Τελ Αβίβ για τα θαλάσσια σύνορα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργού ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς επιβεβαίωσε ότι Ισραήλ και Λίβανος κατέληξαν ήδη σε προκαταρκτική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ το κύριο μέρος των διαπραγματεύσεων αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα τεθούν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, οι οποίες θα αποστείλουν τον David Schenker, που είναι ο αναπληρωτής υφυπουργός εξωτερικών για την Εγγύς Ανατολή, ενώ και ένας αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα παρευρεθεί στη συνάντηση ως παρατηρητής.

Η διαβουλεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου αφορούν την επιθυμία της Βηρυτού να ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο στην πλούσια σε ενέργεια Ανατολική Μεσόγειο, σε έκταση 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει στο δικαίωμα της να διατηρήσει το 40% των πόρων αυτής της περιοχής μπλοκάροντας εδώ και μεγάλο διάστημα μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μετά όμως από την μεγάλη έκρηξη που συγκλόνισε το λιμάνι της Βηρυτού τον περασμένο μήνα, οι διαπραγματεύσεις έγιναν και πάλι αντικείμενο συζήτησης υπό το φως της επείγουσας επιθυμίας της Βηρυτού να απαλλαγεί από την οικονομική κρίση.

Οι περιοχές ΑΟΖ του Λιβάνου που συμπίπτουν με τις θαλάσσιες περιοχές του Ισραήλ αφορούν μια περιοχή 9 χλμ.

Ο Λίβανος ισχυρίζεται ότι η εν λόγω περιοχή της ανήκει, σύμφωνα με τα αρχεία του ΟΗΕ από το 1949. Το Ισραήλ ξεκίνησε εξορύξεις στο δικό του πεδίο.

Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2017, τα μέρη συναντήθηκαν ξανά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά δεν βρέθηκε λύση.
Η Ελλάδα και η Κύπρος κατέβαλαν πολιτικές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός τριμερούς μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης και η πρώτη τριμερής συνάντηση μεταξύ της Κύπρου, Ελλάδας και του Λιβάνου πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό στις 10 Απριλίου 2019.

Αναφέρθηκε ότι ο σκοπός της συνάντησης ήταν να δημιουργηθεί μια βάση για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των κρατών στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, του εμπορίου και της ενέργειας.

Το έργο αγωγού φυσικού αερίου και πετρελαίου που θα μεταφερθεί από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη έδωσε τελικά την ευκαιρία να έρθουν πολύ κοντά οι δύο πλευρές, και τώρα να αναμένουμε απλά την τελική συμφωνία που θα “κλειδώσει” την Α.Μεσόγειο από τις ορέξεις του Ερντογάν και της ισλαμικής ελίτ που κυβερνά την Τουρκία.

 Πηγή:pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas