ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ!




Ρεβίθια με πράσα στον φούρνο της Κικής Τριανταφύλλη

Από τη στιγμή που δοκίμασα αυτά τα ρεβίθια αποφάσισα ότι κι εγώ έτσι θα τα κάνω από δω και πέρα, με πράσα στον φούρνο.

Το ταπεινό ρεβίθι πιστεύεται ότι έχει γεννηθεί στη Μέση Ανατολή και είναι ο βασιλιάς των οσπρίων (κατά τη γνώμη μου) αφού είναι μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, πλούσιο σε μέταλλα, φυτικές ίνες, φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες, με γεύση γήινη και μεστή.

Στον αραβικό κόσμο τα ρεβίθια λέγονται χούμους, ενώ με το ίδιο όνομα είναι γνωστός ο πουρές βρασμένων ρεβιθιών που αναμειγνύεται με ταχίνι και χυμό λεμονιού και σερβίρεται μαζί με ψημένες πιτούλες ραντισμένος με ελαιόλαδο και λίγο καυτερό κόκκινο πιπέρι. Στη Βόρεια Αφρική τα ρεβίθια είναι απαραίτητο συστατικό πολλών πιάτων με κους κους, όπως και στην Ινδία όπου σερβίρονται με ρύζι και μπόλικα μπαχαρικά.

Στην Ελλάδα γίνονται συνήθως σούπα (κάντε κλικ στο bostanistas.gr, έχουμε μπόλικες συνταγές ), ενώ το αλεύρι τους χρησιμοποιείται για το ανεπιάσιμο -ανέβασμα- του προζυμιού, που χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη σε επτάζυμα ψωμιά και παξιμάδια. Επίσης τα ρεβίθια τρώγονται και αποξηραμένα (στραγάλια) μαζί με σταφίδες.

Τα πράσα τούς χαρίζουν μια απίστευτη γλύκα και απαλότητα ενώ το κίμινο μαζί με το φούρνισμα προσθέτουν εκείνη την απαραίτητη τσαχπινιά που θέλει το φαγητό.

Ρεβίθια με πράσα στον φούρνο

Υλικά για 4-5 πιάτα

250 γρ. ρεβίθια
1 φλ. ελαιόλαδο
3 πράσα χοντροκομμένα
1 σκ. σκόρδο (προαιρετικό)
½  λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
½  κ.τ.γλ. κύμινο
μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό μουλιάζουμε τα ρεβίθια για τουλάχιστον 24 ώρες αλλάζοντας τακτικά το νερό

Στο τέλος προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα, αφήνουμε για 10 λεπτά και ξεπλένουμε καλά.

Ρίχνουμε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν ενώ βράζουμε νερό και σε μια άλλη κατσαρόλα. Μόλις πάρουν μια – δυο βράσεις, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στην άλλη κατσαρόλα με το νερό που έχει εντωμεταξύ βράσει (αυτό το κάνω για να μην κρυώσουν και σταματήσει εντελώς ο βρασμός).  Αν τυχόν βγάλουν κι άλλο αφρό, ξαφρίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα ρεβίθια να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τα πράσα αφού τα καθαρίσουμε καλά και τα κόψουμε σε ροδέλες (όπως όλα τα λαχανικά τα αφήνω για λίγο σε ξυδόνερο που σκοτώνει τα βακτήρια). Προσθέτουμε λίγο νερό και τα αχνίζουμε μέχρι να μαλακώσουν και ο όγκος τους να μειωθεί. Όταν εξατμιστούν εντελώς τα υγρά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, κίμινο και μπούκοβο, και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά.

Στη γάστρα (κατά προτίμηση) ή σε ταψάκι ρίχνουμε τα ρεβίθια αφού τα σουρώσουμε, αδειάζουμε από πάνω τα πράσα με το λάδι τους και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Σκεπάζουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και βάζουμε στον φούρνο,  στους 200 βαθμούς. Σε περίπου μια ώρα ξεσκεπάζουμε, παίρνουμε 3-4 κουταλιές από το φαγητό, τις ρίχνουμε στο μούλτι να πολτοποιηθούν, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού (1/2 – 1 ανάλογα με τα γούστα), αλατίζουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο φαγητό (είναι το κόλπο μου για να δείχνει χυλωμένο). Ανακινούμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με σκεπασμένη ή ανοιχτή τη γάστρα ανάλογα με το αν προτιμάμε τη σάλτσα πιο αραιή ή πιο πυκνή, να μείνει δηλαδή το φαγητό μόνο με το λάδι του

Σημειώσεις

Με τον ίδιο τρόπο γίνεται το φαγητό και στην κατσαρόλα, αφού πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί
Αν περισσέψει φαγητό προσθέστε λίγο ρύζι και νερό και φτιάξτε ένα υπέροχο ρεβιθόρυζο
Αντί για κίμινο μπορείτε να το αρωματίσετε με κόλιανδρο ή κάρι
Ένα μοσχοφίλερο ή ένα σαββατιανό είναι ό,τι πρέπει για να το συνοδεύσετε και μην ξεχάσετε τις ελιές θρούμπες και το φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί.


Πηγή: bostanistas.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas