ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΚΑ, ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ,ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ,ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ!

Σήμερα, 30 Αυγούστου , έχουν την τιμητική τους ο Αλέξανδρος και η Αλεξάνδρα.
Μαζί με αυτά τα ονόματα γιορτάζουν και οι:
Αλέκος, Αλέξης,  Άλεξ, Αλέξια, Αλεξία, Αλέξα, Αλεξάντρα…
 Το Λογοτεχνικό περιβόλι εύχεται στους σημερινούς
 εορτάζοντες , Χρόνια πολλά με πληρότητα, ψυχοσωματοπνευματική υγεία, δημιουργικότητα και χαρά!


 Ποιος ήταν ο Άγιος Αλέξανδρος;
 Ο Άγιος Αλέξανδρος ήταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ονομαστός για την αρετή του.
Ο Αλέξανδρος καταγόταν από την Καλαβρία της Ιταλίας και από μικρός αφιερώθηκε στο Θεό. Το 314 διαδέχθηκε τον Μητροφάνη στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως και το 325 ήταν ένας από τους 318 Πατέρες της Εκκλησίας, που έλαβαν μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας για την καταδίκη της αίρεσης του Αρείου. Ο Άγιος Αλέξανδρος απεβίωσε ειρηνικά το 337.

 Η σημασία του ονόματος Αλέξανδρος:

Το  όνοαμα Αλέξανδρος,
 είναι το δημοφιλέστερο όνομα από αυτά που κληρονομήσαμε από το …ένδοξο παρελθόν μας (ιστορικά ονόματα) – 1.121 εμφανίσεις (1.15%) και 20ό στην γενική κατάταξη των ανδρικών ονομάτων – με τους Αριστείδη και Λεωνίδα, δεύτερο και τρίτο αντίστοιχα ν’ ακολουθούν πολύ πίσω.
 Είναι από τα ονόματα που έχουν περάσει και σε άλλες γλώσσες εξαιτίας της φήμης του Μέγα Αλέξανδρου.
Αλέξανδρε, το όνομά σου είναι ηρωικό, ιστορικό αλλά και βασιλικό, αφού προέρχεται από τον ηγέτη Μέγα Αλέξανδρο, που με το ξίφος του άλλαξε την μορφή του κόσμου! Αλέξω + Ανήρ είναι ο συνδυασμός των λέξεων από τις οποίες προκύπτει το όνομά σου, δηλαδή Αλέξω = Απομακρύνω, Ανήρ = άνδρας.
Αυτό σημαίνει ότι είσαι ένας άντρας που ξεχωρίζεις και μπορείς να διακρίνεσαι και να προοδεύεις, χωρίς να δέχεσαι κανέναν ανταγωνισμό! Είσαι αρκετά δυναμικός, θαρραλέος και πολύ αποφασιστικός! Όταν βάλεις κάτι στο μυαλό σου, θα κάνεις ότι περνά από το χέρι σου για να το κάνεις πραγματικότητα και είσαι της άποψης πως τίποτα στη ζωή δεν είναι ακατόρθωτο! Από την σκοπιά της αριθμολογίας, το όνομά σου αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 6 και αυτό σημαίνει ότι είσαι ένας χαρούμενος και κοινωνικός άνθρωπος γεμάτος κέφι για ζωή! Έχεις πολλές φιλίες αλλά και γνωριμίες, όλοι γοητεύονται από την ζεστή και τρυφερή σου συμπεριφορά αλλά και την φροντίδα που χαρίζεις απλόχερα στους ανθρώπους που εκτιμάς.
 Το σημείο που πρέπει να προσέξεις είναι την καταναλωτική σου μανία, έχεις την τάση να ξοδεύεις αλόγιστα και σου αρέσει η ακριβή ζωή και οι ανέσεις, για αυτό και συχνά μένεις με άδειο πορτοφόλι!
Ιστορική αναδρομή του ονόματος:


Αρχική σημασία του Αλέξανδρος «ο προστατεύων τους ανθρώπους», αυτός που υπερασπίζεται τους άνδρες. Αυτή είναι και η έννοια του προθέματος άλεξ- που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα (αλεξ-ι-κέραυνο, αλεξ-ι-σφαιρο κτλ.). Αναφέρεται πρώτα από τον Όμηρο ως δεύτερο όνομα του Πάρη, όπως επίσης έχει αναγνωριστεί και σε πινακίδες της γραμμικής Β.
Έφτασε σε εμάς χωρίς τη μεσολάβηση του Χριστιανισμού. Σε αυτό συνηγορεί η ασημότητα των γιορτών των ομώνυμων αγίων (28 τον αριθμό!) στη συνείδηση του λαού, η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη προς τη μεγάλη διάδοση των ονομάτων, και από την άλλη, οι έντονες παραδόσεις για το Μ. Αλέξανδρο που δεν έσβησαν ποτέ και ο σεβασμός στην ανθρωπωνυμική παράδοση. Στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, πριν η εκκλησία βάλει στα ονόματα το χριστιανικό φωτοστέφανο, το όνομα Αλέξανδρος, όπως και του πατέρα του Φίλιππου ήταν ευρέως διαδεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Σε έρευνα για τα ανθρωπωνύμια της Δυτικής Μακεδονίας κατά τη Ρωμαιοκρατία (2π.Χ. – 4. μΧ.) με βάση τις επιγραφικές μαρτυρίες προέκυψαν 454 ονόματα. Τα δημοφιλέστερα με 17 παρουσίες στον κατάλογο Αλέξανδρος και Φίλιππος. Καθημερινός τύπος του Αλέξανδρος είναι ο Αλέκος με 2 εμφανίσεις και ο ομόριζος Αλέξιος (συντομευμένος τύπος του Αλέξανδρος) έχει 158 εμφανίσεις (0,15%) και 1 το Αλεξανδράκης. Υπάρχει τέλος και ο τύπος Αλέξης με 4 εμφανίσεις
Θηλυκός τύπος του ονόματος είναι η Αλεξάνδρα. Το όνομα Αλεξάνδρα έχει τη δική του παράδοση, τόσο στην αρχαιότητα όσο και στα χρόνια του χριστιανισμού. Αρχαία λακωνική θεότητα που παριστανόταν με μια λύρα στα χέρια. Με τα χρόνια το πρόσωπο αυτής ταυτίστηκε με την κόρη του Πριάμου Κασσάνδρα. Λατρευόταν και στην Νότια Ιταλία όπου προστάτευε τα μεγάλα, άσχημα και ανύπαντρα κορίτσια. Σε αυτή κατέφευγαν πριν το γάμο όσες νόμιζαν ότι θα κάνουν κακή εντύπωση στο σύζυγο. Αγκάλιαζαν το άγαλμα της θεάς για να αποκτήσουν νεότητα και ευχάριστη όψη.
Στα χριστιανικά χρόνια το όνομα ταυτίστηκε με δύο αγίες που γιορτάζουν στις 21 Απρίλη. Η μία εξ αυτών καταγόταν από την Αλεξάνδρεια. Έζησε τον 4ο αι. μ.Χ. Κορίτσι ακόμα εγκατέλειψε το σπίτι της και κλείστηκε σ` έναν άδειο τάφο, για να αποφύγει ένα νέο, που ήθελε να την παντρευτεί. Εκεί μέσα έζησε δέκα χρόνια μέχρι το θάνατό της. Η εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη της στις 21 Απριλίου.
Η διάδοση του ονόματος δεν έχει σχέση με τις δύο αγίες. Θεωρούμε, όμως, ότι η ιστορικότητα είναι αυτή που δίνει και στο Αλεξάνδρα υψηλή θέση στην κατάταξη των γυναικείων ονομάτων. Το Αλεξάνδρα έχει 542 εμφανίσεις (1,02% – 23η θέση) και η Αλεξία (< αλέξω=αποκρούω, προστατεύω) 26. Από το Αλεξάνδρα προέρχεται και το Λοξάνδρα με μετατροπή του ε σε ο ίσως και κατ’ αναλογία (λοξός) που δεν εμφανίζεται στο δείγμα. Στην έρευνα μας καταγράψαμε και 2 φορές –σε διαφορετικούς νομούς- το γυναικείο τύπο Αλέξη.
Η έρευνα έγινε στους τηλεφωνικούς καταλόγους του ΟΤΕ, με αντιπροσωπευτικό κατά νομό δείγμα: 99.246 άνδρες και 52.927 γυναίκες.
Σε Μακεδονία και Θράκη τα ποσοστά του ονόματος Αλέξανδρος είναι σταθερά υψηλά. Ξεχωρίζουν Δράμα (2,53%), Ξάνθη (2,30%), Ροδόπη (2,29%) – στη Θράκη τα αρχαιοελληνικά ονόματα έχουν πολύ ισχυρή παρουσία- Σέρρες (1,67%) και Θεσσαλονίκη 1,57%. Υψηλά ποσοστά εμφανίζει και στην Ήπειρο: Άρτα 2,22%, Ιωάννινα 1,72%, Πρέβεζα 1,41%. Ισχυρή παρουσία έχει ακόμη σε Κέρκυρα (1,96%), Χίο (1,78%), Μαγνησία (1,68%) και Βοιωτία (1,57) την οποία ο νεαρός τότε βασιλιάς ισοπέδωσε. Στην Ήπειρο το Αλέξανδρος ήταν όνομα αρκετών ηγεμόνων στην αρχαιότητα. Ένας εξ αυτών θείος του νεότερου και αποκαλούμενου Μέγα. Αντίστοιχα υψηλά είναι και τα ποσοστά του ονόματος Αλεξάνδρα στους ίδιους νομούς: Ιωάννινα 3,45%, Κέρκυρα 3,11%, Ζάκυνθος 2,48%, Άρτα 2,16%, Φθιώτιδα 1,86%, Βοιωτία 1,82%, Γρεβενά 1,80% κλπ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Αχαΐα ο τύπος Αλέξιος (0,90%) έχει πιο ισχυρή παρουσία από το Αλέξανδρος (0,73%). Αυτό ίσως σχετίζεται με το γεγονός ότι στη μονή Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων βρίσκεται η κάρα του οσίου Αλέξιου από τον 14ο αιώνα. Στον ίδιο νομό η Αλεξάνδρα διπλασιάζει το ποσοστό της (2.15%).

Η συμβουλή  που δίνει το Λογοτεχνικό περιβόλι στους σημερινούς εορτάζοντες για μια καλύτερη και με ποιότητα Ζωή είναι τα λόγια του Γκάντι Μαχάτμα:
"Ευτυχία είναι όταν ό,τι σκέπτεσαι, ό,τι λες και ό,τι κάνεις βρίσκονται σε αρμονία ."





Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas