ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ;





Ποιές είναι οι χώρες που ο Ερντογάν εύχεται να κατακτήσει;



Στην τουρκική ορολογία, η διαφορά είναι απλή: Είναι «κατάκτηση» όταν το κάνουμε εμείς και «εισβολή» όταν το κάνουν άλλοι.Στις φετινές γιορτές, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε τα ζητήματα όταν μίλησε για την κατάκτηση προοπτικά όχι μόνο αναδρομικά. «Εύχομαι ο Θεός να δώσει σε αυτό το έθνος πολλές ακόμη ευτυχείς κατακτήσεις», είπε….Μένει ένα σοβαρό ερώτημα: Όταν ο Ερντογάν ήθελε ο Θεός να παραχωρήσει στους Τούρκους «πολλές ακόμη ευτυχείς κατακτήσεις» ποιες μη τουρκικές χώρες ελπίζει να «κατακτήσει»;

Ο τόπος διεξαγωγής των φετινών τουρκικών εορτασμών για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453 δεν επιλέχθηκε τυχαία: ήταν το εκπληκτικό οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας (που απεικονίζεται), που χτίστηκε στη βυζαντινή αυτοκρατορία του 6ου αιώνα ως το επίκεντρο της πρωτεύουσας της. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιόρτασε προσωπικά την κατάκτηση με ισλαμικές προσευχές στην Αγία Σοφία, μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. (Φωτογραφία από τον Chris McGrath / Getty Images).

Στην Τουρκία, κάθε 29 Μαΐου εμφανίζεται το «φετίχ της κατάκτησης» της χώρας. Οι Τούρκοι είναι περήφανοι που οι Οθωμανοί πρόγονοί τους, το 1453, «κατέλαβαν» (όχι «εισέβαλαν») τότε την Κωνσταντινούπολη, σήμερα Ιστάνμπουλ. Είναι αρκετά παράξενο που ένα περήφανο έθνος τιμά, κάθε χρόνο, την κατάληψη από ένα άλλο έθνος της μεγαλύτερης πόλης του με τη «δύναμη του σπαθιού». Η φετινή 567η επέτειος δεν αποτελεί εξαίρεση: Οι εορτασμοί αναφέρθηκαν ευφημικά στην πτώση της Κωνσταντινούπολης ως «κατάκτηση» – όχι «εισβολή».

Στην τουρκική ορολογία η διαφορά είναι απλή: είναι «κατάκτηση» όταν το κάνουμε εμείς και «εισβολή» όταν το κάνουν άλλοι. Στις φετινές γιορτές, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε τα ζητήματα όταν μίλησε για την κατάκτηση προοπτικά όχι μόνο αναδρομικά. «Εύχομαι ο Θεός να δώσει σε αυτό το έθνος πολλές ακόμη ευτυχείς κατακτήσεις», είπε σε μια γιορτή όπου απήγγειλε απο το Κοράνι.

Ο τόπος διεξαγωγής των φετινών εορτασμών δεν επιλέχθηκε τυχαία: ήταν το εκπληκτικό οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας, που χτίστηκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία του 6ου αιώνα ως το επίκεντρο της πρωτεύουσας της, Κωνσταντινούπολης. Ο Ερντογάν γιόρτασε προσωπικά την κατάκτηση με ισλαμικές προσευχές στην Αγία Σοφία, μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης. Αλλά ο Atatürk, ο κοσμικός ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, το μετέτρεψε σε μουσείο.

Η Αγία Σοφία ήταν εμβληματική στην τουρκική ισλαμική πολιτική από τις τάξεις της οποίας εμφανίστηκε ο Ερντογάν. Αντικατοπτρίζει την «εξάπλωση της βίας» του Ισλάμ, την κατάληψη ενός άλλου χριστιανικού μνημείου από τους μουσουλμάνους, επομένως μια μουσουλμανική νίκη επί των «απίστων». Η Αγία Σοφία υπήρξε πηγή πολιτικής έντασης μεταξύ των κοσμικών Τούρκων που θέλουν να παραμείνει ένα μουσείο από σεβασμό προς τους χριστιανούς και των ισλαμιστών που θέλουν να γίνει τζαμί χάριν του πνεύματος της «κατάκτησης».

Το 2016 η κυβέρνηση Ερντογάν εξέδωσε οδηγία για να επιτρέψει την απαγγελία ισλαμικής πρόσκλησης για προσευχές στην Αγία Σοφία. Στη συνέχεια, τοποθέτησε έναν ιμάμη σε ένα μικρό θάλαμο (τζαμί) μέσα στην εκκλησία όπου είχε επιτραπεί στους μουσουλμάνους να προσεύχονται από το 1991. Πιο πρόσφατα ο Ερντογάν είπε ότι θα μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί ως αντίποινα για την αναγνώριση, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, των ισραηλινών “αξιώσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα υψώματα του Γκολάν. ”

Η παιδαριώδης τουρκική υποκρισία σχετικά με την «κατάκτηση έναντι της εισβολής» προήλθε ξεκάθαρα από έναν έντονα φιλο- Ερντογανικό αρθρογράφο. Ένας αρθρογράφος της εφημερίδας Hürriyet και πρώην μέλος του κοινοβουλίου, ο Fuat Bol, έγραψε την 1η Ιουνίου: «Ο [Οθωμανός Σουλτάνος] Μεχμέτ ο Κατακτητής μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, όπως απαιτείται από το δίκαιο του σπαθιού».

[Το «δίκαιο του σπαθιού» αναφέρεται στην οθωμανική αφήγηση ότι υποτίθεται ότι το έχει ένας επιτυχημένος εισβολέας να κυβερνήσει μια γη στην οποία εισέβαλε σύμφωνα με τους κανόνες και τις επιθυμίες του. Ed.] Στο ίδιο άρθρο, ο Μπολ ανέφερε «εκείνους τους χωρίς ντροπή Έλληνες που μετέτρεψαν [Οθωμανικά] τζαμιά σε εκκλησίες».

Το «πνεύμα της κατάκτησης» συνεχίζει να δηλητηριάζει τα μυαλά των κοινών ανθρώπων, και κερδίζει αργά τον σεβασμό των ανθρώπων που έχουν παραμείνει κοσμικοί.

Στις 23 Μαΐου, λίγες μέρες πριν από την επέτειο της «κατάκτησης» της Κωνσταντινούπολης, κάποιος επιτέθηκε και κατέστρεψε έναν σταυρό έξω από μια αρμενική εκκλησία στην ιστορική γειτονιά Kuzguncuk της Κωνσταντινούπολης. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 9 Μαΐου, επιτέθηκαν επίσης σε μια άλλη αρμενική εκκλησία στην περιοχή Bakırköy της Κωνσταντινούπολης. Ο Garo Paylan, ένας τούρκο-αρμένιος βουλευτής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, το χαρακτήρισε έγκλημα μίσους. «Οι επιθέσεις συνεχίζονται στις εκκλησίες μας. Ο σταυρός της Αρμενικής Εκκλησίας Surp Krikor Lusaroviç αφαιρέθηκε και πετάχτηκε. Η ρητορική μίσους του κυβερνώντος κόμματος κανονικοποιεί τα εγκλήματα μίσους», είπε σε ένα tweet.

Την ημέρα που οι Τούρκοι γιόρταζαν την «κατάκτηση» της Κωνσταντινούπολης, ένα Αρμενικό ίδρυμα με έδρα την Κωνσταντινούπολη έλαβε θανατικές απειλές μέσω email Η απειλή για το Ίδρυμα Hrant Dink, που πήρε το όνομά του από τον Τουρκο-Αρμένιο δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε το 2007, περιελάμβανε τη φράση «Μπορούμε να εμφανιστούμε μια νύχτα, όταν δεν θα το περιμένετε». Αυτό είναι ένα σύνθημα που χρησιμοποιείται συχνά από τις τουρκικές υπερ-εθνικιστικές ομάδες – «και το ίδιο σύνθημα που είχαμε συνηθίσει να ακούμε πριν δολοφονηθεί ο Χραντ Ντινκ, και ήταν εν γνώση των αξιωματούχων», δήλωσε το ίδρυμα.

Μετά από όλη αυτή τη θλίψη, τα καλά νέα ήταν ότι η τουρκική αστυνομία βρήκε και συνέλαβε γρήγορα τους υπόπτους που ήταν υπεύθυνοι για τις απειλές για το Ίδρυμα Hrant Dink και τις επιθέσεις στην εκκλησία. Τα όχι τόσο καλά νέα είναι ότι οι ύποπτοι πιθανότατα θα κρατηθούν σε κόκκινο χαλί, θα εμφανιστούν στον εισαγγελέα για μια σύντομη μαρτυρία και θα απελευθερωθούν αμέσως, και στη συνέχεια θα λάβουν πολλά επίσημα και ανεπίσημα χτυπήματα στον ώμο για τον «ηρωισμό τους».

Σε όλες αυτές τις τυπικές τουρκικές εκδηλώσεις «κατάκτησης» παραμένει ένα σοβαρό ερώτημα: Όταν ο Ερντογάν ήθελε ο Θεός να παραχωρήσει στους Τούρκους «πολλές ακόμη ευτυχείς κατακτήσεις» ποιες μη τουρκικές χώρες ελπίζει να «κατακτήσει»;

*Ο Μπουράκ Μπεκντίλ, ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της Τουρκίας, απολύθηκε πρόσφατα από την πιο γνωστή εφημερίδα της χώρας μετά από 29 χρόνια, επειδή έγραψε στο Gatestone τι συμβαίνει στην Τουρκία. Είναι Μέλος στο Φόρουμ της Μέσης Ανατολής.


Η αρχική μου σελίδα στο  ανανεωμένο, γρήγορο ,Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγές: Gatestone Institute & infognomonpolitics.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas